Jump to content

322. Постоянният страх


Recommended Posts

322. ПОСТОЯННИЯТ СТРАХ

Христов си влезе и пак каза на Андрей:

- Разказвай за кооперация „Напред”.

- Кооперация „Напред” имаше два вида работници: един вид, които лъжеха по най-безобразен начин клиентите, направо ги обираха и откраднатото деляха с кооперацията.

- Как?

- Като даваха малки излишъци. Затова прогресираха, те ставаха началници на отделни ръководители на провинциални кооперации или чиновници в централата. Другата група работници, каквото открадваха от клиентите, всичкото вземаха за себе си.

- Как?

- Има много начини. Те си правеха сметка всеки ден за колко лева са продали в по-скъпо, и в пари или в стока си го вземаха или си правеха тайно проверка преди проверката на централата. Те след няколко години си отваряха магазини, и обикновено точно срещу магазините на „Напред”. Привличаха клиентите и правеха конкуренция на кооперацията. Тези магазинери бяха много интересни, когато на именни дни или при други случаи си пийваха, разкриваха крадливите си души. Те крадяха и непрекъснато се чувствуваха виновни, затова непрекъснато се оправдаваха пред клиентите.

- Интересни наблюдения си имал.

- Интересни са, защото и аз бях и като двете категории - веднъж бях като едните, друг път като другите - врях в същия казан. И аз се чувствувах виновен, въпреки безбройните оправдания и основания.

- Щом и това си забелязал, това ми показва, че по душа си много напреднал. Могат да се самонаблюдават само напредналите души.

- Ние чувствувахме един постоянен страх, че началствата и хората знаят нашите лъжи и кражби.

- И това е интересно наблюдение. Запомни, в дъното на всеки страх има едно престъпление, един грях. Да знаеш: страхливите хора са винаги без изключение грешни хора! - Това е ключ.

- Такива ли „ключове” са написаните на полетата на беседите, които четете?

- Ти откъде знаеш?

- Надникнах. - Христов в себе си много се ядоса, че не беше забелязал това, само за себе си взе бележка и каза:

- Да.

- Но и управата крадеше. Докато ние крадяхме с килограми и левове, управата крадеше с милиони и тонове. Те разбира се, се криеха, но ние научавахме това от уволнените чиновници. Всички в „Напред” крадяха, и всеки който не крадеше, смятаха го за будала.

Разбира се, Андрей като разказваше тези неща, подготвяше и своето оправдание. И Христов го разбираше.

Правеше впечатление, че Андрей спокойно и добре говореше, без следа от заекване!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...