Jump to content

369. Николина Балтова


Recommended Posts

369. НИКОЛИНА БАЛТОВА

Сестра Блатова*, която живееше до самата врата, като чу разправията, излезе ст бараката си и веднага хвана Андрей под ръка като майка и го въведе в коридорчето на бараката си. [*Блатова е сестра Николина Балтова. Нарочно е променил името, понеже е била още жива. Нека да остане Блатова.]

Заговори му, като опипваше какво има в раницата, искаше да разбере какво носи.

- Млади братко, не се сърди, този брат е така грозен, защото живота го е направил такъв. Той е бил някога анархист, и като такъв - жестоко бит и изхвърлен на полето полумъртъв... Изживял е големи страдания, тровил се е, но не е лош човек, на никого още не е направил нищо лошо. Той ти се кара и те пъди, защото тук постоянно идват чужди хора, правят пакости крадат. Имахме си Самопродавница, която обраха.

- Какво значи това Самопродавница? - запита с интерес и учудване Андрей.

- Магазин без магазинер, в който всеки си взема стоката, която иска, оставя парите и си отива. Но това не е важно, този брат е умствен работник, той е астролог*, известен е в цяла България. [*Иван Антонов е астролог. Виж „Изгревът",; т. 7, с. 733-405; т. 9, с. 170-172; т. 18, с. 512-796, 847-888, снимки № 70-99]

- Това пък сега е ново! Какво е астролог?

- Тя е голяма работа. По нея има писано с хиляди книги, но с няколко думи мога да ти кажа: - Астрологията е наука, която предсказва бъдещето на хората по съчетанието на звездите в момента на раждането му, а този, който извършва тази работа, която е много сложна, се казва астролог.

- Но само той ли е умствен работник? Аз съм ходил и при други умствени работници, които съвсем не са като него. Разочарован съм от вас, от вашето Братство!

- Но не се афектирай брат - „аз”, „аз”, „аз”, ще те заведа при Учителя. Той е най-добрия от всички ни! Ние всички грешим, но Учителя не греши. Учителя не приема, но само заради мене ще те приеме, разбираш ли -само заради мене ще те приеме. Аз като Му кажа, Той хатъра ми няма да счупи. Ти мене, и само мене слушай.

Андрей, освободил се от преживелицата с орангутана, слушаше отначало разсеяно сестра Блатова, но му направи впечатление, че употребява много често и някъде дори без смисъл личното местоимение „аз”, и като я слуша, слуша, помисли си: „Какво ли е пък това сега ново чудо?”

Сестра Блатова беше жена на около 45-50 години - пълничка, закръглена малко повече отколкото е прието, беше облечена в бяла, но нечиста рокля, отпред доста издигната от доста надигнатия й корем, а отзад повиснала. Андрей гледаше корема й, и недоумяваше дали не е бременна. Върху роклята й беше намъкната розова памучна блуза, също нечиста с широко и дълбоко деколте, от което се показваха части от разноцветно бельо. Краката й бяха като стълбове - масивни и обути в също бели вълнени нечисти чорапи, повиснали.

- Мили ми братко, извинявай, ще вляза в стаята си да я сложа малко в ред и тогава ще те поканя! - И тя подтипа, като подметна с усилие грамадния си бюст и широк ханш и двата й крака като два бута на свиня се откроиха от кръста й.

Андрей почувствува отвращение! Тя скоро се върна и го въведе в стаята си. Още от вратата го лъхна неприятна миризма на застоял, спарен въздух. Стаята й беше нито чиста, нито подредена.

- Мили братко, седнете на тази софра - и тя привлече едно малко столче, и седна до самите му колени. - Какво работите братко? - запита го тя с интерес.

- Магазинер съм в кооперация „Напред”.

- Много добре, много добре, много добре! - заповтаря тя, явно зарадвана. - Снеми си раницата братко да не ти тежи, разположи се като у дома си. - И му помогна да снеме раницата, взе я и я постави зад един шкаф. - Ти братко като си дошъл, защо не се запишеш в нашето Братство? Нашето Братство е Всемирното Бяло Братство.

- Аз искам, но тук не се записвали!

- Как да не се записват, точно аз съм, която записвам или по-право съдействувам за записването. Всичките братя и сестри аз съм ги записала в Братството, всичките са преминали през моите ръце. На Изгрева аз съм сестрата, която превежда хората от старото учение и живот в новия живот. Аз съм един вид като духовна акушерка, която превежда децата от ограничителните условия на майчината утроба в широкия и светъл свят...

Аз ще ти кажа как лесно ще станеш брат. Донеси едно килце захарница, една торбичка от петте кила брашънце от четирите нули, може и от Бургаското, а може и Търновско, донеси прясно краве масълце, донеси, донеси, донеси... Най-напред трябва да дадеш, за да се благословиш, аз пък ще купя млечице, защото и аз искам да се благословя.

Аз с всичко това, ще направя баница. Аз зная точно каква баница обича нашия Учител! Аз такава баница мога да правя, че не само да си оближеш пръстите, но и да ги излапаш. Аз ще я занеса на Учителя с тепсията. Ти знаеш ли Той колко много обича баница? Аз като Му направя баница, по цяла тепсия изяда и пита за още!

Добре ще бъде да занеса и на този брат, с който се скарахте една тепсия баница, за да не те пъди когато идваш. Той в миналото е бил голям човек - йога, велик адепт, посветен! Нашия велик Учител казва: „За да вървят работите добре, трябва да се смазват с масълце.” Това е Божествен закон...

Тя говореше, Андрей я слушаше и си мислеше: „Каква наивна гъска, решила да ме дои!... Донеси това, донеси онова... Учителя бил обичал баница!

И тука е като навсякъде във всичките църкви: в едни църкви пущат дискус, в други една особена лопатка, в трети касичка, в четвърти табличка... Всички са измислили някакъв начин да бъркат в джобовете на хората! Навсякъде говорят за Бога, а повече надничат в джобовете им!”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...