Jump to content

6. Вергилий тормозеше брат Борис


Recommended Posts

6. ВЕРГИЛИЙ ТОРМОЗЕШЕ БРАТ БОРИС

Докато живеех в Своге, често по желание на Вергилий посещавахме брат Борис Николов.

Не от уважение, и за да го навестим, а за да .... Ще разберете сами защо.

При посещенията си там, В.К. не влизаше през входната врата, а минаваше зад къщата през едно изоставено, обрасло с треви място, и се провираше през шубраците ограждащи задния двор на Малкия дом! Мушкаше се в тях, и излизаше в двора точно пред задната врата, която само Станка използваше.

Това ме изненада в началото, и веднъж го запитах защо не влиза през официалния вход. - „За да не се случи при Борис да има посетители, и да ме видят”, ми отговори той....” Та, тогава и аз правех така, промушвах се през тези шубраци и с него влизахме в Малкия дом през задната врата, направо в кухнята, царството на Станка. Тя с респект съобщаваше на брат Борис, че сме се появили в кухнята, и той ни поканваше в стаичката си.

Стаичката му бе доста малко пространство, където едва се бяха побрали една печка, малко легло, маса, два стола, скрин с много чекмеджета, и пианото на с. Мария. Подредбата бе останала така още от времето, когато Учителят е посещавал Малкият дом. Брат Борис сядаше на своя стол между пианото и скрина, аз сядах на стола от другата страна на пианото, а В. обикновено оставаше прав и изразяваше с две думи целта на посещението си. Казваше: „Борисе, дай...!” През времето докато бяхме там, този израз се повтаряше многократно.

Брат Борис съвсем добродушно приемаше това държание, и обикновено се изправяше, обръщаше се към скрина с чекмеджетата, отваряше някое от тях и започваше да рови из книжата си. После се обръщаше, даваше нещо на алчния за всичко Борисово човек, и пак сядаше на стола. Само за кратко, защото с думи и жестове той бе заставян отново, и отново да погледне в чекмеджето за еди-кой си тефтер.... Брат Борис пак се усмихваше по неговия свойствен начин, и като не намираше нищо, вдигаше ръце с думите: „Къде ли съм го сложил?” На този жест В. се разсмиваше, но като излезехме навън обидено ми казваше: „Виждаш ли? Виждаш ли колко трудно се работи със старите? Забравят, и не ми съдействат! Виждаш ли това каква мъка е? Аз идвам тук, чак от града, за да взема нещо, да го съхраня, защото затова небето ме е пратило, а те не дават, и забравят. А аз си губя времето да идвам.... Така се работи с тези хора, трябва да имаш много време на разположение, да ги предразполагаш, за да се настроят добре към тебе и да ти дадат. Ако не правиш това, ако не си губиш времето - нищо не дават.....”

В.К. наричаше искането на материали „работа”.

Познавах Брат Борис отдавна, уважавах качествата му на ученик и достойнството, което имаше като ръководител на Братството! Не одобрявах държанието на В.! Чувствах се неудобно като участник в този унизителен, много пъти повтарящ се мизансцен. Но В. не допускаше да го коригирам или съветвам, още по-малко за работата му със „старите”!

Веднъж, обаче, брат Борис, излезе от обичайното си добродушие. Както ровеше в чекмеджето, след потретване на фразата: „Борисе, дай!....”, той се обърна, и през рамо каза на В.: „Че ние ти дадохме най-ценното в Братството! Ние ти дадохме Милка! Какво повече искаш?!....”

Изтръпнах!..... Но В. не се смути! Той се разсмя! Стори му се забавно!

Публикувано от Milka Kraleva в 21:32:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...