Jump to content

29. Вергилий бе бездушен и користен


Recommended Posts

29. ВЕРГИЛИЙ БЕ БЕЗДУШЕН И КОРИСТЕН

четвъртък, 28 април 2016 г.

Не се смутих от това, че Вергилий ме покани да живея след сватбата ни в почти празна къща! Току-що беше завършил строежа.

Къщата бе на един баир в Своге, откъдето имаше чуден изглед към билото на Стара планина! Идвах да живея тук, и не мислех за това, което е в къщата, а за другото, което е по-важно, че къщата е в планината, и е на високо.

Донесох със себе си всички мои мебели от Бургас. Не знаех, и не питах какво Вергилий притежава. Даже смятах за неправилно да допускам такива мисли в главата си! Живеех на Балкана, къщата имаше широка слънчева тераса, л в двора щяха да цъфтят рози! Имаше широка поляна, до самата къща. Беше зелена и свежа, и въздухът бе чист!

Мечтала бях да живея в планинско място!

Материални интереси нямах! Никакви! Говоря искрено!

Но Вергилий често ми напомняше, че предметите имат стойност, на която той държи.

Един ден влезе и спря телевизора точно, когато започваше очаквано от мен предаване. Видял ме, че пиша писмо, и спрял телевизора, за да не се хаби! Събирал по 20 стотинки в тенекиена кутия, за този телевизор! Това беше обяснението. Да, трябваше да знам кое колко струва. Тогава не исках да се заяждам, и не му припомних един момент след сватбата, който ме беше озадачил. След като си отидоха гостите, той застана пред мен с щастливо изражение на лицето, потри си ръцете и каза: „Взех Милка, и като зестра ми дойдоха архива на Борис, и архива на Кральо, и цигулката на Учителя!....”

Той би прибавил към този зестрен списък и салона в Бургас, но тогава не знаеше, че е на мое име!.... И след като получи тази уникална зестра, той ми загаси телевизора. За да не се хаби!.....

Публикувано от Milka Kraleva в 12:10:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...