Jump to content

47. Култура и доброта при Димитър Сотиров


Recommended Posts

47. КУЛТУРА И ДОБРОТА ПРИ ДИМИТЪР СОТИРОВ

понеделник, 13 юни 2016 г.

Кризата в Бургас стана причина да се запозная с Димитър Сотиров - синът на брат Минчо.

За него знаех от баща ми, че е отзивчив и внимателен човек. В семейството ми, винаги се говореше с най-добро чувство и за баща му, и за него!

Спомням си, че като дете понякога слизах с баща ми в една стаичка под салона, където бяха останали стари мебели от къщата на сем. Сотирови. В чекмеджетата им имаше кутийки подплатени с велур, където бяха ордените му от войната. Ученикът в брат Минчо бе надделял над полковника, и тези отличия бяха съвършено забравени... Това е детски спомен.

Нямам идея, какво стана с тези ордени по-късно.

За сина на брат Минчо знаех, че е бил известно време директор на Музикалния театър „Стефан Македонски”, и че си е подал оставката, по идейни съображения.

Негови близки приятели са били Кирил Икономов и Георги Томалевски. На първата ни среща той много говори за тях, понеже разбра, че ги познавам.

Кирил Икономов ми предаде първия урок по цигулка, а Г. Томалевски бе един от най-близките приятели на семейството ни.

Когато започнах да посещавам брат Димитър, Бургаската сага бе започнала. Потърсих го, защото имах нужда от съвет по проблема ми с братята от айтоските села. Няма да скрия, че той много се огорчи, когато чу подробности за недоверието им към нашето издателство. Той познаваше баща ми от дълги години, и сподели отличните си впечатления. Думите му, казани за него никога няма да забравя! Бяха казани с братско чувство, и с разбиране. Очевидно той отразяваше мнението на баща си, и няма как това да не ме развълнува.

Брат Минчо Сотиров бе избрал баща ми да се грижи за имота на Братството, и доверието му към него по-късно бе причина той да бъде избран за ръководител след брат Иван Бойчев.

Не мислете, че съм се оплаквала! Аз знаех при кого съм, и че трябва да щадя неговото благородно сърце.

Брат Митко Сотиров бе фин човек! Излъчваше култура и интелигентност! Чувствах се много особено в негово присъствие!

Не крия, че по това време много ми липсваше общуването с истински брат, с брат, който умее да разсъждава, и който внушава респект с интелекта си! Да седя и да го слушам, беше и поучително, и същевременно зареждащо!

При всички посещения, той се държа с мен така, както баща му се е държал с баща ми - с пълно доверие, доброта, и благородство! Такава бе натурата му.

Но ситуацията в Бургас, наистина го измъчваше!

Един ден той сподели, че Благовест Жеков го е убеждавал да застане срещу мен. Той отказал. Чудеше се как е възможно братята в Бургас да ни ограничават, и да саботират издателството!

Може би, след отказа му да съдейства на Благовест, в Бургас бяха научили това, защото при следващото гостуване той ми показа едно писмо от Недялка Карагеоргиева. Беше го получил напоследък. Лицето му изразяваше и възмущение, и благороден гняв. Не беше харесал тона на писмото, и безпочвените обвинения срещу баща ми и мен! Отказа да го коментира. Даде ми го, така както беше в плика, и каза: „Аз не искам това писмо, тое позор за Братството!” Така постъпи синът на полковник Минчо Сотиров! Освободи се от писмото на бургазлии с жест на достойнство, и показа съпричастие към мен. Спомням си този жест. Беше поучителен.

Наистина, посещенията при брат Митко Сотиров, бяха школа за мен!

В съзнанието ми заради уроците по братство, които ми даде, аз го наредих до тримата братя, вече заслужили мястото си в моя духовен пантеон - до Георги Томалевски, Влад Пашов и Борис Николов.

Спомням си с любов за брат Димитър Сотиров!

Радвам се, че между нас се роди същото добро чувство, което е съществувало и между бащите ни!

Благодарна съм, че можех да отдъхвам от време навреме при него, след изтощителните бургаски премеждия! И да срещам култура, и доброта!

Публикувано от Milka Kraleva в 19:00:00

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...