Jump to content

(2) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 6.I.1938 г.


Recommended Posts

(2) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 6.I.1938 г.

6.I.1938

Ваше Величество,

Изпращам «положението и разрешението». По изпълнението на този план, ако намерите за добре, можете да си послужите със следния метод: допитайте се по околен път до английския представител3, като му съобщите което миелите да правите, да не се изненада и допусне, че някаква подозрителна политика се прокарва. Те имат връзки с народняци, демократи, земледелии и работници и биха могли да внушат поотделно, по на един човек от тях, да се групират заедно и да дойдат до едно съглашение (по десетина по-видни човека от всяка бивша партия) и в едно изложение, признавайки погрешките на партизанството, тържествено да се откажат от грешките на миналото и да направят една обществена декларация4, подписана от хора на бившата Народняшка, бившата Демократическа, бившата Земледелска и бившата Работническа партия, с която [да] декларират, че ще работят в името на тези и тези принципи (те могат да им се посочат допълнително или те самите да си ги изберат), като обещаят свещено да ги пазят. Всички други «движения» са механически, безпринципни и ще се движат докато имат «бензин». Временните успехи на техните образци не трябва да ни заблуждават. Нека си спомним империята на Константин в Мала Азия, която трая от ден до пладне, фанатизъм, преследване и реакцията не могат даде нищо добро на българския народ. Каква смисъл има да се отварят войни, предварително осъдени на неуспех? Запасното офицерство е крайно безидейно и е готово да тръгне подир първия срещнат, без да мисли къде ще го изведе пътят, който му се сочи. Те не могат да схванат, че днешният и утрешният момент може коренно да се различават и да се попадне в задънена улица.

Така очертана, демократо-народняшката група и работническо-земледелската ще послужат за основа на бъдещия обществен живот. С посоката на «безпартийност» трябва да се приключи, защото ще доведе до нежелани последици. (Задраскани редове. След думата «последици» следва: «от които могат да се възползуват обскуранти, които, като ограничават свободата и признават себе си за «избраници», мислят, че облагодетелствуват човечеството».)* Повече подробности, ако има нужда - устно. Трябва да се скъпи времето сега и всичко да става в най-строга тайна. От моя страна това спазвам напълно.

С искрена почит: Любомир Лулчев

_________________

* Забележката е на Любомир Лулчев. Той е преписвал по-късно дневника си от ръкопис на пишеща машина и на всеки лист отдолу е написал: «Писано лично от мен на машина.» (М.И.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...