Jump to content

(15) Среща на 26.XII.1 938 г. с Царя, от 6 и 30 следобед до 8 и 30


Recommended Posts

(15) Среща на 26.XII.1 938 г. с Царя, от 6 и 30 следобед до 8 и 30

Вечерта, в ген. Стоянов

 

Дойде в 6 и 40. Понеже ми бяха казали в 6, аз му направих бележка пред Стоянови, че това не е английска точност.

 

- Признавам се за виновен - каза той, - но аз бях казал за 6 и 30. Тогава няма закъснение.

 

- Не, има, но само 10 минути.

 

Влязохме и той ми каза:

 

- Искали сте да ме видите, а тъкмо и аз имаше да Ви говоря някои работи.

 

- Не, аз не съм искал да Ви видя и даже казах, че за в бъдеще не искам да Ви виждам. Ако Вие искате, аз ще бъда на разположение както лекарят на болния, но вече нямам какво да му говоря.

 

- Какво казвате, бе Лулчев, че какво съм направил? - Той беше много изненадан и видимо нажален. - Ако съм направил нещо, ще го поправя. Най-после, хора сме...

 

- Не - казах му, - няма какво да се говори повече. Вие оставяте добрите хора неподкрепени, а на лошите давате ход. Това не може повече. България не може да бъде играчка в ръцете на петнадесетина търговци и разбойници. В България има още честни хора, а Вие им препречвате пътя. Те ще излязат въпреки Вас!

 

В тоя дух продължихме. Той се оплакваше от Кьосето, че го лъже.

 

- Ама Вие сте като някои семейства, които се оплакват по два часа от слугините си, а като ги питате защо не ги изпъдят, казват: «Свикнали сме с тях.»

 

- Да, това е много вярно - каза той. Заговорихме за Пращилов.

 

- И Вие, и аз, и той е оклеветен човек, затова се застъпвам за него. Вас хубаво ли Ви беше, когато Цанков каза: «Ще вдигна завесата», и няма[ше] нито един да му каже: «Вдигнете я, да видим кой е зад нея!», а всички останаха с впечатление, че сте Вие!

 

Говорихме по много работи и аз бях много агресивен, но сега не ми се спомнят - просто като отровен бях снощи и сега не искам да ги пиша. Казах му между другото, че не може да се тури лошото да възглавява нещата, че в живота те са смесени, но че доброто води. И тук така трябва да се нареди. Да смени кмета, директора на пощите, директора на здравето, на полицията и пр., и тогава ще разберат, че съществува, а и тия, охранените, ще се поуплашат и ще почнат по човешки да се отнасят.

 

- Това може да сториш. - Казах му, че ще проверя думите, които ми казва, че е казал Красновски, и съм положителен, че той не може да ги каже.

 

- Проверете ги. (Беше въпросът, че уж той прекратил анкетата, за да го спаси от жена му.).

 

- Не може това да продължава. На народа са спрени всички пътища. Обеднял е. За него приказват, а ето 400 души учители уволняват основни, а това значи да останат 20 000 деца без учители. Грехота е това!

 

Той си взе веднага бележка да оправи това. Бях казал на Надя да види да направи нещо за бедните деца на село Брезе, гдето е сега Невенка. Той отпуснал 3000 лв. за основаване на трапезария и аз му благодарих.82 Той се позарадва. Казах му, че за него съм виновен и аз, защото, ако бях добър ученик, и той щеше да е добър. Това му се видя някак чудно и той каза:

 

- Не, аз съм си виновен, но почнах да се събуждам вече.

 

Казах му, че до Нова година не искам да го видя.

 

- Тогава нека след Нова година да се срещнем. Имах много въпроси да се посъветвам с Вас, но свършете си работата.

 

Каза ми как при Кьосето се явил Робев83 с не зная още кой и му казали, че не може да позволят България да се управлява от братя Лулчеви от зад Борисовата градина.

 

- И аз запитах - казва царят - Кьосето: «А Вие какво му казахте?» -«Нищо.»

 

- А защо му не казахте, че Вие пазехте България от неговите рушения?

 

- Нямам хора. Виждаш.

 

- А и като имате, ги съсипвате, както някога Савов84 и сега Недев. Но това не може по-нататък. Стига вече. Трябва да застанете малко по-решително на позицията си. Това поне не е толкова мъчно. Стига са Ви смятали за мекушав!

 

Говорихме за Симеончо и за много други работи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...