Jump to content

(57) Среща с Учителя на 5.Х.1939 г., 3½ до 4 и ½ след обяд


Recommended Posts

(57) Среща с Учителя на 5.Х.1939 г., 3½ до 4 и ½ след обяд

Ходих да му занеса някои купени работи и др. и между другото той ми каза:

«Има нещо низко в английската политика. Минаха от мъдростта в егоизъм. Биха се и русите по-рано, те англичаните взеха големите кокали, а на Русия, която беше тяхна съюзница, взеха и от земите й... Сега регулират храната навсякъде и с това се регулират и енергиите, защото сега всякъде ядат много и мислят, че могат да правят каквото искат. Ако белите изгубят своята власт, ще дойдат жълтите и ще се върнем назад379... Но [не] иде нещо хубаво... От много ядене хората пощуряват. Но германците са наистина в лошо положение. Изглежда, че никои още не са готови за войната. Някои събития я ускориха, но дано с малкото да мине. Наши много глупави... Хитлер не устоя на думата си. Германците биха направили много пакост, ако биха могли (затуй са ограничени), жестоки са... Молотов380 е най-творческият, но мяза на Литвинов381, пт разбира, екзекутивен тип. Като Бог помага, така е. Молотов е умен държавник... Дадоха на Германия, взеха си тяхното.382 В славяните има една естествена справедливост, а в англичаните, понеже се чувствуват силни - една естествена несправедливост.

Българите ще видят сега, че и без да се бият, може да получат нещо... И депутатите навреме отидоха в Русия - Провидението. Англичаните имат голямо подозрение - разкъсаха България поради свои лични интереси Сан-Стефанска: после - на Северна и Южна, за да не би да станем руска губерния и затворим Черно море. А то Сан-Стефанска България щеше да бъде в услуга на Англия, но те не можаха да предвиждат.383 Те от Русия няма какво да се плашат... С тая война Хитлер нищо не спечели. Англичаните не искат да предизвикват сега Русия.

Англия трябва да поправи погрешката си по един разумен път. Много работи ще се поправят и в България. Ако не направят мир, ще разрушат всички градове и каква култура ще... покажат(?)... Сега отгоре трябва да им наложат мир (защото нямат съзнание), отдолу чувствува се, [че] основа няма. Вършат своеволия. Сега казват, че в Русия ще изгубиш външната свобода, а в Германия - вътрешната. Но в германския народ има много славянска кръв (която ще го облагороди). Светът сега има двама съдебни пристави (Германия и Русия), да ни дадат Добруджа.»384

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...