Jump to content

(66) Срещи


Recommended Posts

(66) Срещи

На 16.XII.1939 г. се срещнахме с Багрянов и ходихме по негова покана в селото Брезе, Софийско450. Край селото загазихме и отидохме пешком в село, а после автомобилът изгази и можахме да си тръгнем към 8 часа и към 10 часа вечерта си бях вкъщи. По пътя приказвахме за клюките по изборите и той ми разправи как в Бургас, като бил се заинтересувал за Тополовград, гдето щеше да се избира Спас Ганев, и като видял, че му казали, че телефонът е развален, той пратил секретаря си и разбрал, че са натъкмили Спас Ганев да излезе сам кандидат, когато бяха обещали, че там няма да има правителствен кандидат. Така беше казал Недев и на мене. Разправи ми за конференциите си в разните места, които е имал, и как са се държали селяните. Тук, в село, той се държа много демагогски, но селяните са свикнали с това. Той им даде 500 лв. за бедните ученици451 , те на изпращане му дадоха заек и други подаръци. Ясно е, че той говори, за да го каже, и ако не го направи веднага, после вече и не се сеща какво е казал. Аз се правя, че му вярвам, защото искам да се поправи - но всеки човек си има по нещо, което куца, както има и нещо, в което той надминава другите.

С Невенка, която е учителка там, едва се видяхме и само няколко думи можах да разменя.452 Багрянов ми обеща, че няма да отива в Шуменско, но на другия ден още се измъкна от София... Господ да му е на помощ!

На 18.XII.1939 г. вечерта дойде Недев. Той започна да ми дава много данни срещу Багрянов, а същевременно ми потвърди, че наистина Кьосето е заплашвал с подаване [на] оставка или с отиване да иска от царя отлагане на изборите.

Тогава аз му наговорих доста тежки думи, като му казах, че Багрянов е сторил хубаво, защото и той лично ми обеща, че в Тополовград няма да има правителствен кандидат. После - че Кьосето играе. Царят беше казал, че той може да напакости на Божилов. Че сега виждаме, изпраща го в Русия, за да няма кой да го замести. Севов го няма в България и той мисли, че ще хване царя натясно, но това няма да бъде. Династия на Кьосеивановци няма да се прави. Щом той не може да се откаже от своите приятели Дуров и сие, Гето Кръстев и др., то тогава ще си иде вкъщи при жена си. Багрянов е демагог, но поне ходи при селяните и им помага, а тоя, който седи в канцеларията си 4 години? Така не може повече. Което е хубаво - добре, което не е - то е друг въпрос... Недев се почувствува доста засегнат, но го понесе геройски и това ми много хареса в него. Искаше да бъде лоялен. Но видях, че почти му призля и на излизане си поиска една чаша вода. Домъчня ми за него.

Среща с царя на 19.XII от 7 до 9 и ½ часа вечерта във Враня

Идва преди това Статев; и нему казах, че ако Кьосето сега се кани да играе пак на разпускане камара, няма да успее и изборите няма да ги отложат, а както се постави тапа на Стойчо, така ще се постави и на Кьосето. Той отиде да се среща с него, за да види как седи работата, тъй като те са били в Пловдив и не знае как стоят тук нещата.

Царят беше по-добре от по-рано. Каза ми, че ме викал, «защото Кьосето се кани - според моя речник - каза той, - да пръдне в ръцете ми».

- Пращах - казва - Груев, при него, върна се смазан.

Казал му, че той не иска да служи за трамплин на Багрянов да се качи на неговото място и че ако искал, да го турел направо и пр.

- Пратих след това Генчев и неговото впечатление е, че Кьосето е изтърбушен и иска да прави трюкове, макар че едва държи... Този трюк е отпреди две години стар вече. Тогава му казах какво съм казал на Недев и той намери, че това е добре. Затова, горкият, той стоеше като че бе ударен, като че бе глътнал шомпол, нито се кръстеше - каза царят.

-Ами и аз казвах на Кьосето още [преди] един месец да говори една реч по радиото за изборите - и досега не го направи. Той си има своите планове.

Като му казах за Багрянов, каза ми, че и той същото изтъкнал, че може да е демагог, но и работи. Аз настоях да се направи всичко, за да се примирят Багрянов с Кьосето, като всеки си гледа работата. Помолих за това царя и той ми обеща да стори това, но ме предупреди, че по-рано всичката атака против мене е била от хората на Багрянов, затова да се пазя, че може да ме изядат. Тъй че, това примиряване ще се опитат да го направят, пък - ако излезе.

Запитах го и за Спас Ганев. Каза ми, че ще е по-хубаво да влезе, за да има кой да респектира Багрянов в парламента. Говорихме за характера на Кьосето и на Багрянов. И Севов му казал да се не бърза с Багрянов. Казах му и аз, че по-добре е сега да дойде някой друг да довърши изборите, ако не ще Кьосето, но да не се отлагат, защото после ще станат условията по-лоши. Не може да управляват като диктатори, защото ще бъдат пометени. И в Германия има Райхстаг, в Русия - събрание, в Италия - снопове (фашии), и тук трябва да има нещо такова... Царят се съгласи, че това не може, и реши да настои пред К[ьосеиванов].

Дълго говорихме за Царицата и за неговия гост. Чете ми пак писмо от онова момиче, което бях лекувал и което придружава царицата. Каза ми, че писал на бабалъка си, че Кьосето му помогнало да напише писмото, но сега, утре като се връща, какво да прави, като му е все като враг... По тоя повод го посъветвах да се види с Учителя, но той отказа под предлог, че така ще бъде по-силен, че обича мистичното и пр.453 Започнахме на по-интимна тема и аз му говорих някои работи за него и за бъдещата му работа. Той слуша, но от време на време го виждам как си го държи неговата мисъл. Той иска и на Бога, и на Мамона да служи, но...

Разправя ми за един свой приятел, гост, който беше сега тук и който е копеле на Кобургите (по думите на царя той бил от руската линия на Долгору-ките и не зная още кои и понеже бил последен), влюбвал се в момчета, перверзен бил, та ми разправя неговата история - как бягал с едно момче в Аржентина, но жена му казала, че ще го чака и го чакала... и той след три месеца се върнал обратно и се поправил и пр.

- Но моята, моята какво да я правя? Тегне на всички. Като дойде, още ще разбърка къщата и ще внесе безпокойство. Какво да правя, какво да правя?

Пак му казах да се види с Учителя. Пак отказа.454 Беше много отчаян и ми каза, че някой ден ще си пръсне черепа, за да си остави трупа само на нея... Подобни работи и аз изживявах някога, та го разбирам, и доста му говорих, като му казах да остави тия глупости, че тая задача меще е [мъчеше и] баща му и като не се реши с него сега, ще я дорешава с жена си. Тогава той ми разправи как, като бил на 19 години, се опитал да се самоубие. Той имал като възпитател (това не помня, дали беше точно възпитател, а и името забравих) един швейцарец.

- От него имам всичките тези либерални разбирания. Баща ми го много мразеше. И сега, като се научи, че ходя при него, го е яд и прави магии... Тоя човек си държал дневник, аз не знаех това. И каквото му съм се оплаквал за мъчнотиите с баща ми, той ги писал. Куртукпиев455 или кой други, не зная, но казал това на баща ми. И когато швейцарецът отишъл в отпуска, Кутруклиев, по заповед на баща ми, отваря бюрото му и взема дневника. Аз бях в Царска Бистрица. Вика ме баща ми, уж любезен, ама окото му святка. Сещам, че ще има нещо. Отивам в кабинета, там беше и един французин (на когото тоже забравих името сега, може би ще го питам допълнително и ще си го запиша).

Той гледа на масата дневника. Започват да му го четат от 8 часа вечерта, та до 2 часа след полунощ. Онзи човек искал нещо да прескача, но царят не давал и настоявал всичко да се чете. - Инквизиция, каквато правеше Боян Начев със своите жертви - казва царят, - зная го, защото го изпитах... Като си отидох долу, аз имах същото чувство като сега - желание да му оставя само трупа си. И вдигнах револвера и го опрях до челото си... Револверът не хвана, даде засечка.

- Защото е трябвало да живееш - казвам му, но и двамата бяхме много развълнувани... Горкичкият...

Каза ми царят, че още в Будапеща е казано от журналист, че на 26 декември ще има преврат в България от офицери за доброто на царя.

-Зная аз това добро - каза царят... - Нали - казва-говорихме, че Лойд456 е тъмен човек - ето, ходи в Румъния, отиде си и почнаха пожари, в Сърбия -убийства и пожари, ами тука какво ще излезе? Проверих това, което ми писахте за английската легация, и излезе вярно, че имат хора, които са участвали в Испания...

- Значи и тука готвят нещо такова - казвам му (пък си мисля, че те взеха Лукова не току-така с 15 000 лв. месечно, но не го казах на царя...).

Говорихме за Недев и той се отзова много хубаво. Казах му също интригата, която е разправяна, че престолонаследникът е глухоням, и как Казанли-ев се е клел, че го е виждал и говорил с него и как народът викал «ура». Приказвахме по тоя повод за Казанлиев и му казах, че той е човек, на когото може да се даде път, и царят потвърди това, че заслужава и че ще бъде хубаво да се вдигне той вместо други, понеже той е добре с народа, без да е така корумпиран, и че е помагал на бедните, като е купувал нещичко от свои пари, и че прави хубави жестове. Това и царят констатира. Изобщо, беше съгласен. Само му се стори, [че] мъчно ще съгласува усилията на Кьосето и Багрянов, но обеща и този опит за доброто на България да се опита да направи.

- Да се опитаме - казвам му, - пък ако не щат, нека всеки си носи последиците!

- Вий само се пазете, че по-рано щяха да Ви изядат и излизаше все от Багрянови хора. Не излизайте много начело.

(Спомних си, че Стоил ме плашеше, че Цанков с Кожухаров Тодор щели да издават книга за мен и щели да пращат Тошев като провокатор - той иска да се видим, но аз бях вече отказал. Цанков разправял, че съм се виждал с Кимона, а то беше преди 5 години - и че сега щели да опишат модерния Распутин.457 Щели да нападнат и братството. Казах му, че ме правиха вече убиец, та това не ми се вижда вече толкова тежко. При това и за братството не е страшно. То мина това време. Когато огънят е слаб, вятърът го гаси, но когато е силен, само го разпаля... Минаха тия времена, когато можеха да ни плашат, сега ще ми направят само реклама. «Ами тогава да кажа да не я издават» - каза наивно Стоил... Това не казах на царя.)458

Приказвахме и за дипломатическите промени, като питах защо Антонов го не уволниха след тоя гаф в Москва.

- Кьосето не ще - каза ми Царят.

Приказвахме и за уволнените офицери и пр. Доста интересни работи, но не ми се пишат. С впечатление съм, че царят си има план, който не искаше да ми разкрие изцяло, пък и аз отбягвах, за да не би да го издаде някой, а той да помисли, че съм аз. Изобщо, всеки ден разбирам, че българската политика и нужник са почти едно и също и много съжалявам, че се намесих или намесиха. При Стамболийски щях да платя с главата си, пък сега да видим какво ще ме огрее...459

Сега, 21.XII, дойде Андро и ми каза, че Кьосето си подало оставката - точно както бях казал на Недев и Царя, че ще му погоди, като изпраща днес Божилов да няма конкуренция. Ама де да видим какво ще го изиграят...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...