Jump to content

51. Вълкът и болната овца


Recommended Posts

51. ВЪЛКЪТ И БОЛНАТА ОВЦА

След известно време те двамата, Тодора и мъжът й Тодор пак отиват при Учителя на разговор и за съвет. Тодор отново заявявал, че въпреки че жена му прекопала половин Изгрев с мотиката, все още не е оздравяла. А Учителят отговор по същия начин: „Тя не е на своето си място, както и на своята си работа“. Тодор вдигал рамене и нищо не могъл да разбере. А Учителят започнал да му разяснява: „Тодоре, тебе жената ще ти се вземе. Тя не е твоя жена“. „Как да не е моя като имам четири деца от нея. И те са там в бараката на Изгрева гладни и изпокъсани, защото парите не достигат.“
Учителят замълчал и повече дума не проговорил. Двамата съпрузи си тръгнали и седнали да умуват какво е искал да каже Учителят с това, че ще му се отнеме жената. Мислили, мислили и решил, че това може да бъде само умирачка и така тя ще си замине за другия свят. Обаче преди да си тръгнат Учителят им дал по една ябълка и ги изпратил. От там те идват при мене и ми разправят какво им е казал Учителят. Аз ги поуспокоих като им казах, че ние не можем да разбираме Учителя понякога какво Той казва и трябва да се мине дълго време, за да се случи нещо та по това случилото се да разберем какво е искал да каже. Ама ще запитате защо те идват двамата при мене да споделят тази работа, а не отидат при някой друг? Е, това е загадката. Беше отначало загадка за мен, но после ми се разгада и гатанката изскочи с готов отговор и всичко ми се стовари на главата и сега съм с побеляла глава и с дълга коса от тези ядове. Та Учителят им беше дал по една ябълка и вместо да бъде ябълка на разбирателството и помирението, тези две ябълки станаха ябълките изкушението на Адам и Ева. Че накрая се превърнаха като ябълка за отваряне на Троянската война, която бушуваше тук на Изгрева години наред. За нея ще говорим по-късно.
Пропуснах да кажа, че когато са били в градината и тя, Тодора копаела с мотичката, то мъжът й Тодор казал на Учителя, че имал нужда от жена. А Учителят го запитал: „Ти, Тодоре, ядеш ли месо?“ Отговорил: „Не ям, защото станах вегетарианец на Изгрева“. „Както си се отвикнал от месото, така ще се отвикнеш и от жената. Ами ти знаеш ли, че вълкът като отиде при някоя болна овца изостанала от стадото, той я побутва малко с муцуната си и като я види, че е болна не я закача и отминава по-нататък и преследва здравото стадо с овцете. Та жена ти е болната овца, а щом искаш да бъдеш вълк търси си овца от нечие здраво стадо.“ „Ами овчаря, кучетата и пушката. Как ще стане тая работа?“ „Затова не му бери грижа. Тук има думата господарят на стадото, който едновременно е господар и на вълка.“ Така завърши тази приказка за вълкът и болната овца. А каква е моята роля тук в този разказ? Мен ме накараха да отида да се грижа за тази болна овца и като оздравее да я държа в моята колиба.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...