Jump to content

2. Посещение при г-н Дънов в хотел "Лондон"


Recommended Posts

2. ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ Г-Н ДЪНОВ В ХОТЕЛ „ЛОНДОН“

Не мина много време след тоя случай, при мен пристига един човек и ми казва: „Ела в хотел „Лондон“, че те вика г-н Петър Дънов“. Той беше интерниран във Варна в този хотел. Аз отидох, разговарях с г-н Дънов и оттогава го посещавах щом ме извика.
Един ден ме накара да разпаля мангала на балкона. А с мангал на времето се отопляваха. В един специален железен съд се разпалват дървени въглища и при тяхното тлеене се отделя топлина. Така на времето се отопляваха в стаите, защото тогава не бяха излезнали на мода печките. Хората по селата имаха оджак, напреко висеше една желязна верига, на която увисваха котел, в който готвеха яденето. Хлябът се печеше в подници или във фурни. Разпалих мангала, за да си препече филийка хляб, а отдолу под балкона минаваха дами със шапки. Той се усмихна и ми каза: „Внимавай как разпалваш мангала, защото много искри хвърчат надолу и ще запалиш на коконите шапките“. Разсмяхме се двамата.
Друг път ми казва: „Искам утре да дойдеш много рано преди изгрев слънце“. „Добре, ще дойда.“ Отивам към 4 часа сутринта, виждам пред хотела часовой, той е същия, който пази Учителя,защото Той е интерниран и живее на последния етаж на хотел „Лондон“. Изчаках да премине на другата страна, докато се разхожда с пушката, притичвам до вратата и тя сама се отвори, влизам вътре, а няма никой. Тръгнах по стълбите нагоре и гледам г-н Дънов, че ме чака на площадката, качихме се на най-горните етажи. Отвори един прозорец и посрещнахме изгрева на слънцето, направихме молитва, каквото ми казваше да повтарям аз изпълнявах. Като слизахме надолу ни срещна прислужничката, тя се стъписа изумена: „Кой ти отвори и как влезе когато ключът е в мене?“ След това добави: „Да знаеш, тоя е свят човек, голям светия“.
Тук ще добавя за интернирането на г-н Дънов в хотел „Лондон“. При един разговор с цар Фердинанд, последния Му предложил голям пост, но г-н Дънов отказал. „Аз дойдох в България да стана Учител, а не да управлявам.“ След това г-н Дънов му казал да не участвува в този военен съюз с Германия по време на Европейската война, защото ще изгуби войната и ще бъде изгонен от България. Фердинанд се ядосал и казал: „Ще те интернирам от София“. А пък г-н Дънов добавил: „Аз.в София ще се върна, но Вие никога няма да видите България“. И така се разделили.
Като млад всички се обръщали към него с обръщението г-н Дънов. По-късно започнахме да Го наричаме Учителю.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...