Jump to content

XI. КОГА Е СЪЗДАДЕНА И КАК СЕ РАЗВИВА ХИДРОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА ВМС (ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ)


Recommended Posts

XI. КОГА Е СЪЗДАДЕНА И КАК СЕ РАЗВИВА ХИДРОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА ВМС (ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ)

През 1999 г. «Клуб Океан», Варна, месец юли, публикува по случай 120годишнината на българските военноморски сили недълъг исторически обзор под заглавие «Кога е създадена и как се развива хидрографската служба на ВМС?» Синът на Борис Рогев бе любезен да ми предаде копие от него. Тук се публикува само откъсът, който е посветен конкретно на Борис Рогев. Същият откъс, без каквато и да е промяна, бива препечатан от в. «Българска армия», бр. 15740, стр. 10, 1.XII.2003 г. в статията със заглавие: «Флотска институция с доказан международен авторитет», публикувана по случай 125 години от създаване на Хидрографската служба. Вестникът помества и снимка на Борис Рогев, взета от фонда на Военноморския музей във Варна. Показателен е текстът към нея:

«Най-изявеният ни хидрограф, капитан I ранг Борис Рогев»..., оценка, насочваща и към отбелязване на 105-годишнината от рождението на Рогев. В настоящият том XXIII на «Изгревът» тази снимка се препечатва именно от в. «Българска армия».

Няма много информация за хидрографските проучвания до 1932 г., но фактът, че тогава се създава Хидрографско отделение към Държавния географски институт, показва, че е имало предшестваща дейност. Първи началник на отделението е завършилият през 1931 г. специализацията си по астрономия и навигация в Парижкият университет (Сорбоната) морски офицер Борис Рогев. Военният флот предоставя на Хидрографското отделение кораба «Камчия», а по-късно и други плавателни средства. Под ръководството на Рогев през 1933 г. се проучва и картографира в мащаб 1:10 000 Варненският залив. През 1942-1944 г. отделението извършва хидрографски проучвания на отделни участъци от северното крайбрежие на Егейско море и магнитни измервания във Варненския и Бургаския залив.

В «План за предстоящата и недовършена работа по флота», разработен от неговия командващ капитан I ранг Вариклечков през 1935 г., изрично се подчертава необходимостта «да се развие картната служба в Адмиралтейството». От 1 до 12 март 1938 г. се провежда морски метеорологичен курс в Морската учебна част, като лектори са най-изявените ни в това отношение специалисти лейтенантите Герги Пецов и Борис Рогев.

В щата на Морската дивизия през 1938 г. началникът на «разузнавателна, хидрографска и метеорологическа секция» лейтенант Рогев е пети по ранг след контраадмирал Вариклечков. В годините на Втората световна война длъжността началник на Хидрографското отделение към Географския институт на Министерството на войната е капитан I ранг. А капитан I ранг Борис Рогев (1898-1976 г.) остава и до днес нашият най-изявен хидрограф, кавалер на ордена на «Почетния легион», автор на 25 научни труда в областта на хидрографията, математическата геодезия и астрономията. Той е сред малцината «царски» офицери, чийто безспорен талант е оценен по достойнство след 1944 г. През 1945 г. са извършени хидрографски проучвания по нашето крайбрежие с помощта на стражевия кораб «Беломорец». От 1946 г. до 1951 г. е началник на Военния картографски институт, а по-късно началник на катедрата по висша математика във Военна академия Г. С. Раковски».

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...