Jump to content

Recommended Posts

2. Анчо и Нешка Аневи

"Неговата мисия в Плевен
е същата както едно време
беше Вашата в Свищов"
Първото семейство, с което Стефан Тошев се запознава в Свищов, е това на пощенските служители Нешка и Анчо Аневи. С тях той поддържа близки връзки и кореспонденция до края на животът им.
Анчо Анев е роден в Севлиево, съпруг на Нешка Анева. Ръководител на братската група в Свищов, бил е сред поканените на събора във Велико Търново през 1920 година заедно със Слави Гюдеров и Гено Александров. Заема длъжността началник на пощата в Свищов, когато го преместват в Плевен и той изпълнява същата задача, каквато Стефан Тошев в Свищов - основава братски кръжок там. За него Нешка Анева споделя в писмо до Стефан Тошев: "Анчо все е същия. Много е предан, много ревностен въобще добре отива с Божията помощ".
Нешка Анева е била много нежна, фина жена, безкрайно предана на Учението на Учителя. Премества се да живее на "Изгрева". Посещавала е занятията на общия окултен клас [19-573] През войната 1943-1944 Нешка е евакуирана заедно със семейството на сина си Иван Анев в Севлиево при близки на съпруга й, вече покойник. Той е бил родом от Севлиево. Там тя общува със семейство Тошеви.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...