Jump to content

20. Санка и Иван Гр. Саръбееви


Recommended Posts

20. Санка и Иван Гр. Саръбееви

След заминаването на семействата на Аневи и д-р Халачеви в София домът на семейство Санка и Иван Саръбееви на ул. Емануил Шишманов № 29 е бил дълго време място за провеждане на братските сбирки в Свищов.
По спомени на приятели от Свищов Иван Саръбеев е бил много взискателен и акуратен за всичко около себе си, включително външността си. Дори казват че е от онези хора, които и в обора ще влезе с шапка и вратовръзка. Работил е като помощник кмет през периода 1911-1914 г. а по късно и като член и длъжностно лице по гражданското състояние на Свищовската община, Свищовска околия - Търновски окръг.
Санка е била домакиня. По спомени на Фанка Мушмова и двамата са били мили и акуратни хора. Тежък изпит за семейството е че последователно им умират седем деца. Дълбоко преживяли голямото изпитание намират опора в Учението на Учителя. Според Християнка Иванова запитали чрез други приятели Учителя за причината на това премеждие в техния дом и той дал следния отговор за починалите деца: "Нямат приятели в отвъдния свят!"
В домът на Санка и Иван са се провеждали редовно молитвените наряди сутрин и вечер, в последствие след заминаването на Иван, неговата съпруга Санка става отговорник на групата в Свищов. Съхранените от Санка и Иван Саръбееви беседи са послужили за основа на братска библиотека с пълно течение на словото на Учителя.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...