Jump to content

22. Последователи на Учителя посещавали Свищов


Recommended Posts

22. Последователи на Учителя посещавали Свищов

За гостувания от най-ранните години съобщава Нешка Анева през 1922 година в едно нейно писмо до Стефан Тошев:
"Дохожда ни на гости от Пловдив брат Епитропов, а след него брат Георги Сотиров от Сливен, който постоя десетина дена и преди две седмици го изпратихме. У дома бяха на гости. Брат Сотиров държа три хубави беседи у дома и иначе много дохождаха при него и всякой озадачен и предоволен остана от срещата си с него. Напролет ще се надяваме за Учителя да ни гостува пак ако е Волята Божия." Няколко беседи в Свищов е изнесъл и д-р Михаил Стоицев.
Още по времето на Учителя, след завършване на събора част от братята и сестрите са предприемали пътувания из страната, вземали си обиколен билет и като са спирали последователно гостували на различни места из провинцията. Занасяли са благословението от братските събори и от молитвените бдения в планината до домовете на техните съмишленици там. При такива гостувания споделя Християнка Иванова се изпълнява пълен наряд - сутрин в 5 часа и следобяд в 5 часа с песни, молитви, прочит от Евангелието и сутрешна беседа от Учителя.
Някои са били в Свищов по различни други поводи - Брат Гради Минчев, като строител и мозайкаджия; Мариус Грюнберг, като инспектор по нефтени продукти и течни горива; Петър Пампоров, като лектор по есперанто - организирал частни курсове по есперанто в Свищов; Крюгер Николов, като актьор участвал в представления на свищовска сцена и др.
Трети са гостували на свои близки и приятели в Свищов или са преминавали на път за Русе: Невена Неделчева, Крюгер Дерлипански, Боян Златарев, Виктор Йорданов - Елвелюри, Жечо Панайотов, Веса Йорданова, Борис Николов, Емилия Михайловска, Цветана Симеонова, Пеню и Каменка Ганеви, Дора Карастоянова - родом от Свищов, Анастасия от Полша, Николай Каллергс от Латвия и други.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...