Jump to content

97. Социалната буря от 45 години


Recommended Posts

97. Социалната буря от 45 години

"Този век ще донесе една социална буря, която ще продължи четиридесет и пет години, но ако хората не се вразумят, тя ще продължи по-дълго", казва Учителят в 1921 година. "Човешката ценностна система ще претърпи коренно преобразование. Както е построена днешната цивилизация на неустойчиви основи, тя не може да устои на мощната социална буря, която ще я разклати из дъно. Новата култура на Духа иде да постави в основата на човешкия живот вечните и неизменни Божествени принципи, които никакви сътресения не биха могли да разклатят"
Днес ще стане явно на света това, което е било скрито от него през вековете. Но откриването на истината подразбира големи размествания на пластовете в човешкото съзнание. Пътят към свободата е покрит с жертви и тежки изпитания. Социалната буря е резултат на мощното действие на Духа, Който иска да освободи човечеството от вековното му духовно робство на лъжата и насилието. Цялата човешка история е пропита от духа на насилието и измамата. (Забележка: За социалната буря виж "Изгревът" т. II, с. 38-39 и т. Ill, о. 309-310.)
Днес и най-дивите племена се борят за свобода, защото всичко е движено от Мощния Всемирен Дух в проявление. / "Бог е активизирал Духа Си в този век да преобрази съзнанието на света." (Учителят) - авт. бел. /
А Духът носи свободата. Духът е великият пратеник на Отца, за който Христос говори на учениците си: "Когато дойде Духът на Истината, Той ще ви упътва на всяка истина, защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори и ще ви извести за идните неща. Той ще ме прослави, защото Моето ще взима и ще ви известява". (Йоан 16:12-14) ./Заб. Тези стихове разкриват кой е Учителят - авт. бел./
Епохата на Светия Дух е в своята сила. Борбата за свобода е всемирна. А свободата е плод на Истината, която изтича от Духа. "Ще познаете Истината и Истината ще ви освободи" (Йоан 8:32). От всички думи на Христа тези са проникнали най-дълбоко в мен и от ранна възраст са мой идеал. При разговора ми в палатката на Учителя Му казах това, което Той изслуша с явно одобрение. Не случайно, на приемната Му стаичка стоеше надслова: "Глава на Твоето Слово е Истината".
В.К.: Нас. 93, откъде е цитатът за 1921 година? Той от вашата тетрадка ли е? Весела. Да. В.К.: Този цитат от беседа ли е? Весела: Да. В.К.: Да, добре. В.К.: На с. 95 е цитирано от вашите тетрадки. Имате ли ги вие тези тетрадки? Колко са тези тетрадки? Весела: Не мога да кажа, но към 12-15 може би. В.К.: Имате ги? Щото моята идея е, понеже ние правим второто преработено разширено издание на вашите опитности и спомени, но след време тези тетрадки, които вие ги имате според мене, трябва да се извадят и това ще бъде един втори том, това е първия том, а това което ще бъде писано във вашите тетрадки, ще бъде втория том. Щото това, което вие цитирате, цитирате много малко от вашите тетрадки, за да регистрирате действията, нали и повествованието на живота ви. Весела: Да. В.К.:
Но смятам, че от тези тетрадки ще бъде един втори том.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...