Jump to content

192 в. Люба Чакалова - племеница на Учителя


Recommended Posts

192 в. Люба Чакалова - племеница на Учителя

Весела: И Учителят, неговата племенница Люба Чакалова, дъщеря на сестра му Мария, по-старата му сестра, дъщерята беше моя съседка. Много години живя тука и бяхме много близки. Един ден Люба ме извика и каза: Ела да отидем при вуйчо. Искам да го питам нещо. В.К.: Вуйчо, тоест, Учителя. Весела: Учителят, да. И изглежда майка ми я накарала да отиде да пита Учителя за мен, за какво са тези слухове, които се носят за мен. Откъде идват. И сега, тя отишла с мен, аз стоя вън и я чакам. Тя излиза от Учителя, идва при мен, прегръща ме и казва: Веса, знаеш ли какво каза Учителят за теб? Учителят каза: "Тя е била дева, дева е и дева ще бъде." Значи, разкрива нещо. "Кажете на майка й, че има такава чиста дъщеря, с която трябва да се гордее." Чиста. Чистотата подчертава. Щото майка ми се усъмнила в мен, като почнали тези слухове. В.К.: Аз като гледам снимките от 1938-39 години, вие сте била много красива, хубава жена и сте голяма красавица била. (Забележка: Виж "Изгревът" т. XXII, снимка № 34.) Весела: Не знам. В.К.: Да. Весела: Аз бях много скромен човек, никога не разбирах какво съм. Аз нямах чувство и нямах самочувствие. Напротив, така се самоунижавах, имах толкова ниско самочувствие, че просто на интерьорски комплекс приличаше. (Забележка:Интериор-изображение на вътрешността на някое помещение, а комплекса означава, че се движи без видима следа наоколо.) Никога. И като ми каже някой, че е влюбен в мен, аз казвам това е невъзможно, въобразявате си. Не вярвах, че някой може да ме обича изобщо. Такова мнение имах за себе си. Но Учителят това каза, Люба дойде и каза на майка ми.
В.К.: Сега, понеже тука споменахме за Учителя и неговите родственици, колко родственици вие заварихте? Колко деца са били? Весела: Той имаше сестра Мария. Първото дете. В.К.: Тя е първото дете. Весела: Да, първото дете. В.К.: Тя е Мария. Весела: Да. Тя имаше дъщеря Люба, която живееше тука близо, Люба Чакалова. В.К.: Други наследници? Весела: Аз не знам други. Той имал някакви други роднини. В.К.:Тази Люба, вие да си спомните още от нея, Люба Чакалова? Весела: Ами тя беше една много енергична, много жизнена, енергична жена. Но беше осиновила един син, Славчо, който изнасяше и продаваше от къщи вещи, и тя беше много уплашена. И Учителят ми каза: "Вие трябва да си купите пиано." Защото нямах пиано и аз казах на Люба, знаеш ли Люба, че Учителят каза да си купя пиано. И тя каза: Ах, ами аз имам пиано, но съм го скрила у сестра ми, скрила съм го от Славчо. Ще ти го продам. И в 1942 г. ми го продаде за 30,000 лева. И това е пианото на Люба Чакалова, на племенницата на Учителя, което е пред мен
В.К.: Тя как приемаше и възприемаше Учителя. Весела: Много добре го възприемаше. В.К.: Като Учител ли го възприемаше или като вуйчо? Весела: Тя все за вуйчо си го имаше. Тя като роднина си го имаше. В.К.: Тя го възприема като роднина, а не като Учител. Весела: Като роднина, а не като Учител. Да, да. В.К.: Много интересно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...