Jump to content

09 - 26. ГОСПОДИ, С ТЕБЕ ЛЕКО СЕ ЖИВЕЙ! /КАК ПЕСЕНТА ПОМАГА/


Recommended Posts

26. ГОСПОДИ, С ТЕБЕ ЛЕКО СЕ ЖИВЕЙ!

/КАК ПЕСЕНТА ПОМАГА/

Беше краят на месец май, когато сестра Тодорка от село Лясково окопаваше царевица на кооперативния блок, заедно с жените от тяхното звено. Тодорка бе най-възрастната жена между всички жени в звеното. Кой знае защо днес работата не й спореше и тя взе да изостава все повече и повече. Да оставим закачките и подмятанията на младите, но на нея й тежеше това. За първи път ли копаеше, но на, днес изоставаше. Срамно й беше да бъде така назад от другарките си, а сили не й достигаха. Взе да изпитва мъка. Пък не беше и млада като другите. Вече навлизаше в шестдесетях. Мотиката искаше сила, а на нея сила не й достигаше. Взе да се моли. След като тя се помоли вътрешно, без да спира работата, ето, че й дойде наум да почне да пее една стара и отдавна забравена духовна песен. Тази песен беше: „Господи, с тебе леко се живей. Като пойна птичка, тук фръкне тя, там кацне тя ... Господи, с тебе леко се живей..." Като почна да пее, тя забрави умората, забрави старостта и безсилието и под такта на песента тя махаше мотиката. Ръцете й станаха силни. Мотиката олекна. Като че не тя, а друг вдигаше и слагаше мотиката, същата мотика, която само преди малко едва я вдигаше. Мотиката като че сама копаеше, а Тодорка само се държеше здраво за дръжката й, за да не остане назад от нея. Като че някаква сила влезе в ръцете й, като че някакъв невидим мотор движеше мотиката под такта на музиката, на песента. Тя не забеляза как стигна другарките си.
„Буле Тодорке, какво става с тебе? Ти копаеш като млада." Но тя не отговорила на техните закачки. Тъй продължила тя целия ден, с мотика и песен.
Един ден тя дойде на братската градина и ме помоли да изпеем тази песен, след което тя ми разказа своята опитност. Тази песен беше й помогнала в тежък момент, ето защо тя я бе възлюбила. От този ден аз я нарекох „любимата песен на сестра Тодорка" и от тогава вече всички така я знаят.
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...