Jump to content

09 - 46. КОНЦЕРТИ ВДЪХНОВЕНИЕ


Recommended Posts

46. КОНЦЕРТИ ВДЪХНОВЕНИЕ

През 1938 година една малка група от млади музиканти от Изгрева със съгласието на Учителя решили да изнесат концерт в град Пловдив от песни на Учителя. Импресарио е брат Неделчо Попов. Съставът на групата бе следният: Асен Арнаудов с арфа, Ангел Янушев - цигулка, Ирина Кисьова - пиано, Катя Грива - певица.
Концертът бил изнесен в читалищния салон. Посещението е било задоволително за артисти, които за пръв път се явяват на концертен подиум. Публиката е била повече от пловдивското братство с ръководителя Михаил Стоицев. След като гостуват на братята, музикантите се завръщат на Изгрева. След този концерт Учителят попитал брат Наделчо: „Имахте ли вдъхновение?" - „Имаше, Учителю, но то като че не беше от самата публика, а идваше някъде отдалече." Учителят замълчал и повече не го питал, но по всяка вероятност той им е помагал и ги е подкрепил в едно съвсем ново за тях начинание и само проверява дали те са доловили тази му помощ, която той пращал на стотици километри.
Не е изключено, че чрез тези песни на този концерт Учителят да е проверявал как ще се посрещнат от народа неговите песни в народен стил и другите от духовен характер. Това са наши предположения за първия публичен концерт на приятелите с музика на Учителя. Но за вдъхновението, идващо отдалече, можем само да добавим, че то представлява живата връзка, която се прокарва между музикантите и онзи извор, от който произхожда музиката. По нея протича истинската музика. Вдъхновението е колективен акт на музикалните същества, чрез които е дошла песента. Чрез вдъхновението, по тази жива връзка те слизат от висшите музикални полета и посещават даровитите музиканти, онези, които са прокарали в себе си връзката с духовния музикален свят на композитора.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...