Jump to content

12 - 18. ВАСИЛКА ИВАНОВА


Recommended Posts

18. ВАСИЛКА ИВАНОВА

         В.К.: Тая същата Василка, която е била на „Опълченска" 66? Какво ще ми разкажете за нея? Аз съм слушал за нея много, вие сте я познавали.

         Надка: Предан, себеотрицателен ученик на делото.

         В.К.: Тя е от Айтос. Така ли? Е, как отива в София?

         Надка: Ами виж сега. Те се решават там няколко сестри млади, тогава Учителят е говорил, който може да не се жени, нали, в такъв дух. И тези, щото Айтоското Братство с голям ентусиазъм, с голяма вяра е работело и казват: „Бай Георги, ние няма да се женим." Казва: „Къзъм, ако няма да се жените, трябва да имате по един занаят най-малкото, с който да си изкарвате прехраната." Кака Василка казала: „Бай Георге, аз искам плетачка да стана." - „Така ли?" Отива тати в София, казва на Учителя: „Ще трябва да изпратим Василка от Айтос." Той ги познава и кака Василка, на брат Божил сестра. „Трябва да й купим." Братството й купи машина на кака Василка от Айтос, и на „Опълченска" 66, там имало една сестра, плетачка и кака Василка при нея се научава. И Учителят отива, минава времето, тати нали ходи в София, връща се. Учителят казал: „Георге, аз Василка искам да я оставя тук. Тя ми е, вика, добър работник. Да я оставя при нас." И така кака Василка на „Опълченска" 66, там е плела.

         В.К.: От коя година е там?

         Надка: Не мога да кажа годината. Аз малка бях.

         В.К.: И тя там се занимава, поддържа дома.

         Надка: Там дрехите переше. И ми казва един ден: Наде, нали по нашему обръщаме дрехите на опаки и простираме. Учителят ги видял и рекъл: „Василке, ти ли пра дрехите?" - „Аз." - „Що са обърнати?" „Ами тъй знаем, Учителю." - „Ще отидеш да ги изпереш още веднъж и налице ще ги закачиш, и няма обратно да ги простираш, ами горе с главата на ризата, както се обличат." И така кака Василка продължавала да си седи. Там имаше си барачка на Изгрева. Верен, честен и преден ученик на Учителя. Имал е голямо доверие Учителят.

         В.К.: Някакви други опитности да е разказвала тя на баща ви?

         Надка: He.

         В.К.: Не може да си спомните.

         Надка: Не. Идваше, като дойде в Айтос, обикаляше всички. Но у дома отсядаше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...