Jump to content

12 - 38. БРАТСКИ ЖИВОТ


Recommended Posts

38. БРАТСКИ ЖИВОТ

         Надка: Неговата другарка /на Божил Иванов/, например, не обичаше много гости. А те имаха само една стаичка и салона. Аз, като дойдеш, ще те заведа да видиш. Тя много бе чиста, а брат Божил беше книжар, извънредно тежки бяха условията му и тя така, даже беше шивачка, малко поушиваше, но не й беше приятно да ходят при тях хора от селата. Както работеха по село, така идваха тогава, мръсни ходеха, бедни бяха хората, И той, за да посреща гости, имаше една гостилничка такава, отива на този столко познат, айтозлия, на име Нико. От Тополица приятелите отидоха там да се хранят. „Нико, като идват в града, всички наши приятели, които идват от Тополица, няма да им вземаш пари, ще си отбелязваш, аз плащам." По такъв начин приемаше гости. У дома идваха от цялата околия всеки ден по 20-30 души, защото тогава разучаваха песните, духовните песни, а ние с Верка пеехме. Бати Божил и бати Крум дойдат и ние първо научиме песните, идват после у дома по десет човека. Една група от едно село, друга група от друго село и ний с Вера по цели нощи предаваме песните. А пък пеехме хубаво. И така протече животът с многото гости. Брат Божил ще дойде: „Какво правите бе, братя? Бай Георги 7 деца има, вие сте седнали тука. Защо тъй правите? Така ще ги притеснявате." - „Ама ние само пеем, не им пречим." А в къщи бе тясно за толкоз хора.

         В.К.: Какво ги хранехте толкоз хора?

         Надка: На обед боб, сиренце.

         В.К.: Качамак.

         Надка: А, качамак не сме правили. Но боб, сготвен, картофи, гювечи, бъчва със зеле, сърми, нашите храни са били това.

         В.К.: И така се изхранваха на събора.

         Надка: И така си идваха.

         В.К.: И те са били по дванадесет дена.

         Надка: По десет дена седяха от село, но и те си донасяха от селата. Разбира се, те не идват празни. Продукти носеха или пък хляб ще донесат, но после донасяха, гозби си донасяха и така, това не е било проблем в нашата къща, за прехраната.

         В.К., Сега на този Петров връх защо се е казвало Паспалата?

         Надка: Паспалата е названието на самата местност, там.

         В.К.: Ходите ли, продължавате ли да ходите на този връх винаги?

         Надка: До градината, докато се направи братската градина всяка година на Петровски връх, Петровден, там празнуваха именния ден на Учителя. Никъде в България не се празнуваше именния ден, това беше почин на баща ми. И тогава, 1920 година, Учителят като идва в тяхната околия, вали дъжд, нали ви казах, но спира и тръгват. По едно време там, от чешмата се обръща Учителят назад и вижда брат Епитропов, той пък беше у брат Божилови. А Габровски им са съседи, комшулук имаха там двете семейства и брат Епитропов на гости. От София вземал един фенер и застанали на пруста с брат Божил. А тати минава през двора на бати Божил, където е Салонът и през комшулука отива за Габровски, защото пътната врата оттатък затворена, Учителят е там. И брат Епитропов така казал: „Брат Георги, не ни е писано да ходим на Петровски връх." Тати казал: „Брат Петко, като имаме Учител, може ли да се съмняваме?" И влизат. И тогава вече знаете. И тръгват и Учителят се обърнал и казал: „Кой там с един фенер се движи?" - „Той е брат Епитропов." - „А, той като старите попове, тъй носеха кандило." Обичаше да се шегува Учителят. И вижда приятели от селата с каруци, народ пристига. Казва: ..Какъв е този народ, Георге, тези каруци?" - „Ами наши приятели, Учителю, от нашия край, които идват за върха," - „Така ли? Виж ти!" И му стана приятно на Учителя. И там. Аз бях малка, вече в четвърто отделение бях тогава и по-нататък. Как е минал денят аз не знам.

         В.К.: Ами нали тогава, като валял дъждът след това като се отворило Небето, тогава са отишли.

         Надка: Ами да. тогава, то е същият ден.

         В.К.: То е същият ден. Това е на 12 юли 1920 година.

         Надка: Да, той Георги Събев го описва това.

         В.К.: Сега някои записвал ли е Словото на Учителя?

         Надка: Не го знам. Малка съм била.

         В.К.: Сега колко пъти Учителят е идвал в Айтос след този случай?

         Надка: Ами той преди това е идвал. Ние бяхме малки. В Салона за нас Габровски, щото е близко там, носеха малки столчета. Салонът беше голям. 100 - 200 души се събираха, много народ, Айтос имаше много голямо Братство. Поне 100 души са били.

         В.К.: Сега някой правил ли е опит да записва там Словото на Учителя?

         Надка: Не. Никой не е правил опит. Нямаше такива стенографи.

         В.К.: Вашите случайно, впоследствие не сте ли обърнали внимание в някои тетрадките на вашия баща случайно да е записвал нещо?

         Надка: Не, баща ми си е водил. Той си е водил бележки. Но той си заключваше всичко и ключът в него. Ние деца, разни хора идват, някои роднини, той винаги под ключ си държеше всичко. Тези подробности не знам. Като не знам, не мога от себе си да кажа.

         В.К.: Друг, който е участвал тук, е Васил Долапчиев и Слави Тодоров. Откъде бяха тези?

         Надка: От Гюргенкьой, Габерово, Поморийска околия, братя, Иринкиният баща, майка й, на Стойно дядо му и баба му. На Бонка /жена на Стойно/ майка й и баща й. Те бяха едни много добри братя. Когато строиха къщата, на градината, то много братя вземаха участие и се направи хубава двуетажна къща, както я знаете. Сега я разшириха, пък на Весито баща й, той и Велчови, и Добри, всеки е давал по нещо. Но е застроена къща, хубава.

         В.К.: Сега споменавате тука за една баба Петра от Ченге.

         Надка: А, от Карагеоргиево сега. Ама тя беше прекрасен апостол. Възрастна сестра. Като се строи градината в Айтос, ще накара да замесят снахите една пещ хляб и ги слага на дисаги. И тези дисаги нали имат отвори и отпред и отзад и два котела ще сготвят ядене. Не знам колко километра е от Айтос, три и оттам четири. Четири километра кобилицата с двата котела и дисагите през няколко дни, например от понеделник пак идва в четвъртък, след 2-3 дни е носела пеш на гърба си храна за градината, за приятелите, за работниците. Тя и семейството й, синът и. Тя е приела Учението, бати Иванчо, синът й, от нас много no-възрастен, много дейно, много добро семейство бяха, го води 12-годишен и идваха в Айтос и казала: „Брат Георги, да ми благословиш сина. Желая да стане служител на Бога." И наистина той стана ръководител на Братството. А беше толкова природно интелигентен, такъв почерк, малко хора съм виждала така красиво да пишат. И тогава беседите ги нямаше да се четат. По Библията, една глава от Библията, той я преглежда, подготвя се и съм присъствала в Ченге на събранието, да ти е драго да го слушаш в тяхното село, Карагеоргиево сега.

         В.К.: Как се казваше този брат?

         Надка: Иван Георгев.

         В.К.: Иван Георгев.

         Надка: Иванчо му казвахме. Тати го обичаше като свой син. Много хубаво семейство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...