Jump to content

12 - 46. СТАИЧКАТА НА ВЕРКА КУРТЕВА


Recommended Posts

46. СТАИЧКАТА НА ВЕРКА КУРТЕВА

         В.К.: После бай Георги е в дъното на всичко.

         Надка: Но и ние, като отделни личности, и ние сме дали нещо от своя живот.

         В.К.: Тая приемственост на добродетели е много важна. Щото той може да е светец, а децата да му бъдат различни.

         Надка: Верка, например, е нямала пенсия, баща ми й пращаше по някой лев. Верка може хляб да не яде, ако отиде някъде, този лев ще го даде. И Станка Баркова, имаше една чиновничка, на Кралеви, на Митко зет им, леля беше тя - на Елка мъжа. Станка Баркова бе наша сестра - чиновничка. Те, бащата и майката умряха и тези две деца, на Кралюви зетят бе малко момченце и още едно имаше, завършиха химията в университета и даже Митко го оставиха асистент тогава. Та тя казва, че отиват на вила с Цвета Бойчева - една зъболекарка беше от Бургас и още една сестра, съм я забравила коя беше и вече се прибират. Това Верчето разправя. Но и Станка ми разправя после: Вали дъжд. Пък аз бях забравила един чадър при нея и тя си има един. Викам: „Вере, дай ми го." - „Ти ще си купиш друг, каза, защото на мене някой път ми трябват повече чадъри." И така става. Взима Верчето двата чадъра, но предварително на котлона ли, на печка ли, турила чайника да ври и каза: „Нашият Стоян по туй време не приема гости. Все ще намеря някой, който няма никъде подслон, да го прибера." Станка, тази Цвета и още една сестра пристигат, а пък тя имаше три легла и ги посреща, а чайниците врат. Като отиват, слизат а софиянки, сестрите и братята обаче тези ги оставят така и няма кой да ги прибере. И мръква вече и тя казва: „Вървете у дома." Разтворили чадърите и вървели, Верчето ги води да ги подслони. И дъждът ги поизморкрил. На следващия ден изпра чаршафите, щото и тя постила на някои гости, изпра ги да са чисти. „За довечера ще имам гости от Рила, аз ще отида да посрещна гостите." Нали уважението какво е.

         В.К.: Много беше трудно за приятелите от провинцията за преспиване.

         Надка: Нейната къща беше отворена. Знаеха я от цяла България. И Станка разказва: „Като отидохме, като се разположихме, купихме сиренце, купихме кашкавал, маслини, по два-три чая изпихме - яжте, яжте, така. Сложи ни на леглата, тя си сложи едно старо палтенце на земята и се зави. Ама Верке, ела при нас. - Не, казва, вие сте изморени. Аз така съм свикнала. Сложила си постеля на земята." Това беше Верка. И сега е същата, но е болна. Даже един брат има, Ангел и Филка - в Симеоново живеят. Те казват: Много са гостите на Верка, най-различни са хората, а Верка според мене тя го вършеше естествено, това беше живот. Посрещане, изпращане, това беше животът на нас, цялото ни семейство. Задача й беше да приема и да изпраща гости от провинцията и като я гледам сега, тя е вече в апартамент, в чужда среда, не си дружат, защото са разпръснати и може би това я подтиска, Няма го предишният живот. Това поколение си замина от този свят. Има да живее още. А за връзката й с Жорж, завиждаха й за Жорж. Отива Веса Несторова, били на Витоша Верито с Жорж в една палатка. Те тъй както Борис и Мария са си живели, така също с Жорж и Верка. Приказват си. Веса Несторова влязла и казала: „Брат Жорж, искам да ти кажа нещо." Вика: „Заповядай." - „Не, но аз на тебе." - „Не, в присъствието на Верка можеш, иначе аз не искам нищо да ми говориш." Искам да кажа в този дух много й завиждаха. А той казал: „Във Верка виждам неща, които в никой друг не ги виждам." И беше един добър приятел. И когато ще отива вече в Юндола при Велинград, и Верка тръгва с него. Той беше сериозно болен. Отиват при Учителя и тя казва: „Учителю, аз отивам там, където го пратиш, аз да му помагам." - „Не", казва Учителят. „Той там сам ще бъде." И тя се връща. Викам: „Верке, аз ако бях, нямаше да послушам." - „А-а-а, как да не послушам?" Но като си заминава, на Рила са били, там, на Мусала на екскурзия с Учителя. Кой отишъл и казал, че брат Жорж починал. Верка отива и разбрала. „Ама, казва, Учителю, с Жорж ли стана нещо?" Той, Учителят, знаеше. „Да, Верке." - „Ама аз исках." -,,И ти ще отидеш, Верке." И отиват, намира го тъй, както си пишел и даже едно писмо до Верка пишел там. Там, след туй аз с Верка ходих във Велинград, посетихме Мара Малчева. И тя си замина. С Верка и аз ходихме на гроба на Жорж. Почистихме го, сяхме теменужки, това-онова, видях къде е бил погребан.

         В.К.: Мара Малчева не е ли учителка?

         Надка: Не, художничка бе. Починала е миналата година. Тя ме води Верка при нея. Тя на кафе гледаше, хороскопи правеше.

         Верка в малката стаичка тя ни посрещаше - целия ни род. Един брат от Горица идва с жена си, пък от Паркинсон е болна. Затова никой не го приема. „Кольо, елате при мен." Кольо после разказва: „Наде, ти ако си, няма да го направиш." Рекох: „Няма да го направя." Това е. Обаче тя вика „Кольо, елате." Оправя леглото, угася лампата и тя си ляга. Заранта става рано и той станал и направя му закуска всичко и „Хайде, на добър час, Кольо". Няма да го оставя на улицата човека. Какво има. Вика ми: „Наде, ти ако си, няма да го направиш." Рекох: „Аз съм малко по-друга в това отношение." Тя казва: „Не." Тя свикна със самите условия. Кой не ходи при нея. Идват от провинцията и право при нея.

         В.К.: Аз си спомням като ходихме у Мара Малчева, художничката. При нея всичко беше в бяло и всичко свети у нея, в апартамента й. На партера беше, но с много хубаво разположение. И слънцето светнало в него.

         Надка: И все рисува, все икони рисуваше, да.

         В.К.: А знаете ли, аз първата беседа, която съм слушал да я чете някой в живота си, това беше Верка Куртева.

         Надка: И къде?

         В.К.: Беше на Изгрева, точно под навеса. Аз бях ученик и тя четеше беседа. Аз застанах.

         Надка: Тя много хубаво четеше.

         В.К.: И сега, когато дойде да извърша нейната работа, си казвам: Виж как нещата са свързани. За пръв път тя чете беседа на Учителя и аз съм първият и последният, който може да направи нещо за нея.

         Надка: Така са нещата. Свързани от начало до края.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...