Jump to content

115. Силата на човека е в неговата мисъл 24.III.


Recommended Posts

115. Силата на човека е в неговата мисъл

24.III.
Недоволството е една погрешка, непослушанието е втора. Погрешка от погрешка не излиза. Думата „грях" е една дума - значи да се прославиш, да вземеш пари назаем, дрехи да си направиш, да се харесаш някому. Сега има­ме крива представа за живота. Сегашният живот е един резултат. Колко пъти ще дойдат у нас от онзи в този свят: минералите, растенията, микроорганизмите!
Две неща ви трябват: пособие и начин. Да мислите добре и да се учите добре. Иначе нищо не можеш да постигнеш. Чрез хубавите мисли ще придоби­еш фактите и принципите. Чрез учението ще придобиете начините и методите. Науката е непреривен процес, да прилагаме мислите и да се учим. Ако се задо­воляваш със знанието на растенията, рибите, щяхме да сме като тях. Човек е имал познанието на рибите - ограничени знания.
Новото е: Има един начин да знаеш кога да употребявате всяко нещо. Имаме 9 гласни: а, о, е, и, ю, я, у, ъ, ж - 9 радости. Всички съгласни са скърби: б, в, г, д, ж, з, к, л.
Който се напъва да говори, по ще успее. Който се напъва на мотиката, ще яде грозде. Искаме да опростотворим езика, но почваме към усложняване. Отдалеч - с линии, отблизо - с по-големи подробности.
Щом изучавате всичко, което носи живот, дихание, се запознавате с Бо­га. Да мисли добре, трябва да е студенокръвен. Да обича Истината, трябва да е топлокръвен. Добре се учи зимно време. Истината се учи лятно време. Малко хора мислят, малко се учат. Ние чувствуваме. Карат те в затвор, мислиш да се изкопчиш. То не е свободна мисъл. Трябва мислене, вътрешни специални опи­ти, съответствующи за тебе, а както друг мисли, е спомагателно средство; да не се влияеш от външна страна, от хората. „Аз обичам еди-кого си." - Имаш повод за това. Обичаш го зарад богатството, знанието, добротата, справедли­востта; той е силен, че има живот в себе си - хване те, тече нещо от него. С ръкуването ти е дал нещо - здраве.. Не искат да се ръкуват от микроби. Прави са, да си умият ръцете добре. Мийте си устата за чистота! И вътре да се мият.
Силата на човека е в неговата мисъл. Разсъждавайте върху говора му. Вижте впечатлението на вашето ухо и как произнася думите. Не можем да при­ложим, което не вярваме. Вярата е закон на освобождението. Човек почва чрез надеждата. Ако вярваш в Бога и вярата не те освобождава, това е вярва­не. Ние Господа Го търсим в своето нещастие. Пиеш вода, нямаш вътрешна идея какво нещо е водата. Мислиш: водата е глупава. Ако на малкия извор идеш да си умиеш краката, той ще се очисти, но ще каже: „Няма да го бъде този!" Като се говори за погрешки, си ги намирате; имаме повече дихателни букви, скърби, много грехове, достатъчно е един грях - убил си някого и през целия живот те мъчи, не се заличава в един живот. Мойсей направи убийство и 40 години се скита с евреите из пустинята. Посветен беше, но Бог му каза: „Няма да видиш Ханаанската земя," Учението му днес е приложимо. Отците много работи са натуряли. Майките, бащите все турят нещо в дъщеря си.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...