Jump to content

4. Последователка на Учителя Петър Дънов


Recommended Posts

4. Последователка на Учителя Петър Дънов

Настъпва един много интересен и малко познат период от живота на пое­тесата Приятелите, които споделят нейния живот, са малко - тя не допуска съ­жаление.
Този момент от живота й е свързан с името на Учителя Петър Дънов. Елисавета Багряна, нейна приятелка, споделя: „Мара Белчева, като загуби Пен­чо Славейков, след време стана дъновистка. Една жена, която е живяла между такива видни хора от разни страни, намери утеха в това слънцепоклонническо учение. Тя се хранеше често във вегетарианския ресторант на улица „Шести септември" и ние сме ядвали и вечеряли на една маса много пъти."
И Владимир Полянов си спомня: „... В югозападния край на София отдав­на вече бе изникнало селището на тъй наречените дъновисти - една религиоз­на секта, чийто основател привличаше със своите проповеди след нещастния край на войната много огорчени мъже и жени, загубили свои близки, както и всяка друга радост в самотния си живот. В селището на сектата бяха попадна­ли с майка си и едни мои братовчедки. Понякога ходех при тях. Бяха се наста­нили в една барака, както и повечето от техните съседи. През пролетта и лято­то тези бараки тънеха в цветя и буйни храсти. Насреща се откриваше цяла Витоша и просторът към лозенските височини. Един ден тука наблизо видях Мара Белчева. Бяха минали няколко години от гостуването ми в нейната бяла стая. Тогава тя беше около шестдесетгодишна. Изминалите години не бяха я повече застарили. Виждах я как бодро стъпва. Около нея бяха станали вече доста нови неща... Всички утвърждаваха възможностите й като поетеса... Гледах я и се мъчех да отгатна накъде може да е тръгнала в този край. По това време нямаше много постройки в тази част на София. Всъщност това не беше част от града, а в района на горите и градините наоколо. Помислих си за селището на дъновистите. Последните стихове на поетесата, излезли в сборника „Сонети", носеха много черти на душевна смиреност и отдаване на мисли и чувства за един отвъден живот. Не я спрях, а свърнах от шосето към гората. След като тя отмина, тръгнах подир нея. Да, тя навлезе в селището с дървените бараки и скоро прекрачи техния дървен храм...."
В спомените на Елена Андреева за Мара Белчева и отношението на Учи­теля към нея е отразена още една страна от нейния непреклонен и търсещ дух. („Изгревът", том IX, с. 168-169)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...