Jump to content

30. Весела Радоева Козарева


Recommended Posts

30. Весела Радоева Козарева

Още от първите дни на моето пристъпване при Учителя, между многоброй­ните Негови слушатели никога не липсваше сухата, висока, строго официална фигура на сестра Веса Козарева. Някога беше прилично хубава жена. С тече­ние на времето лицето й стана по-малко, шията й - по-суха, бръчки набраздиха бузите, косата посивя. Но Веса никога не липсваше от мястото си. По-късно, дори когато хората намаляваха и салонът изглеждаше даже широк, Веса не промени мястото си - винаги седеше най-отзад, на последните столове, през студените дни загърната с шал, винаги съсредоточена, сериозна - като че срас­нала с делото на Учителя и останала непоместена от времето.
Веса Козарева живее в собствената си дървена барака вляво от голяма­та градина на братството, между два парцела, останала сега на улицата. Няко­га тук беше непланирана поляна. Едно широко разклонено лешниково дърво е надвесило клони над бараката й. Зад нея расте праскова, която понякога се отрупва с плодове, които не биват обирани от приходящи пътници и Веса има възможност да ги вкусва. Въпреки притесненото място, останало за бараката й, Веса всякога си сади цветя - крем и невен, които грижливо полива.
Въпреки нищожната кубатура на бараката, Веса си има в нея всичко, каквото й трябва: чисто легло, чисто постлана маса, печка, която може лесно да затопли облепената с книги барака, полица с книги, по стените - картини из живота на братството, в рамки, чисто избърсани.
Веса Козарева е родена през 1886 г. в Разград, в семейството на адво­кат, между пет момчета и три момичета. Още през време на бременността си с нея майката чувствала особеното влияние на нейния вкус - самата майка полу­чила странно отвращение към месото.
 
- Веднъж да родя това дете, че да мога да се наям както трябва с кюфтета и пържоли! - казвала натъжено майката.
 
След раждането си Веса наистина показала отвращение към месото. При опит да й се даде месо, тя повръщала упорито и не могла по никой начин да го понася. Детето се развивало нормално, но все била мечтателна, вглъбена в себе си, замислена за нещо далечно, което няма нищо общо с това, което я заобикаля. В училището не вървяла много добре - нямала особено влечение към школската наука. Родителите й нямали много време да я принуждават да следва. Поради това тя постъпва на работа в едно шапкарско ателие, гдето работила доста дълго време.
Когато била на десет години, ученичка в IV отделение, нейната по-голяма сестра вече видяла Учителя в Шумен и й разказвала много за Него. Тя толкова много мислила за Него, че един ден така й се видял - същият усмихнат старец, какъвто по-късно наистина на живо видяла. При всичката своя заетост, тя не преставала да мисли за Него и да говори за Неговото учение. По-късно се свързала писмено с Него и получила отговор на писмото си. Тя разказвала на другарките си за Него, за Неговото учение и то с такъв жар, с такова увлече­ние, чете я слушали със зяпнали уста. По-късно получавала печатани беседи и все така усърдно ги четяла и тълкувала. Намирали се винаги хора, които с охо­та я слушали. Така тя създала групи и кръжоци, в които се четели беседите. Такива имало вече не само в Разград, но и в околията, Поповско и Провадий­ско. Така цели петнадесет години Веса работила за делото на Учителя, без лично да Го била видяла. Тя се отказала от връзки с момчета, отказала се да се омъжи, все поради мисълта си за Учителя и за Неговото учение.
Така, вече тридесет и пет годишна, цяла сраснала с делото на Учителя, тя Го видяла за пръв път през 1921 г., през време на съборите в Търново. Когато застанала на вратата на горницата и Го видяла такъв, какъвто винаги Го вижда­ла във въображението си, тя казала:
 
- Ха! Ето какъв бил Той!
 
- Ха! - казал Учителят. - Винаги съм бил все същият!
 
Когато преданият на Учителя учител Пеню Ганев завършил и започнал да ръководи създадените от нея кръжоци, Учителят я повикал при Себе си в Со­фия и й казал:
 
- Ела, за тебе сега има друга работа тук, при мене!
 
Веса наистина дошла при Него. Вярна, предана, самоотвержена, без ни­каква мисъл за личното си щастие, скъпа на излишни думи, тя е била винаги готова да изпълни това, което намирал за нужно да се свърши заради делото на Учителя, по Негово поръчение. И никога не е получавала някаква заплата за труда си - плащал й само пътните разноски до селището, гдето я пращал:
 
- Работникът заслужава своята прехрана - казвал Той и тя никога не се съмнявала в това, никога не била излъгвана, никога не е оставала нито гладна, нито жадна, нито гола, нито без покрив.
 
Веса Козарева е виждала Учителя през време на целия период на Него­вата обществена дейност. По Негово поръчение тя посещавала градове и села, чела Библията, чела беседите, старала се да буди душите на хората.
Тогава беше работен сезон! В Дупница един попски син ме предаде и ме викаха на съд. Брат Звездински искаше да дойде с мене.
 
- Не - казах, - сама ще се справя!
 
Когато искаха да ме съдят, аз вече знаех от баща си и им казах:
 
- За всичко друго можете да ме съдите, но не и за това, че чета Библията - няма такъв закон!
 
И ме пуснаха! Когато отивах в затвора, Учителят казваше:
 
- Там има затворени млади комунисти, те ще четат и ще разбират! Те и сега ще разберат, когато му дойде времето.
 
Малцина приходящи край бараката на Веса Козарева си задават въпро­са: Как тя преживява? С какво се храни? Как се отоплява? Веса наистина се храни само с плодове, картофи, овесени ядки, яде леко, като птичка, никога не боледува, издържа на студ, всякога е приветлива, добре разположена, готова да продума приятелска дума. И годините не й тежат:
 
- Така се чувствам леко, като че съм си и сега на десет години - казва тя.
 
Сутрин редовно прави гимнастиките си. зиме и лете, и през всяко време ходи по два пъти седмично на екскурзия в планината.

3 септември 1959 г., София

Записал: д-р Ст. Кадиев

(Вж. „Изгревът" том V, снимка № 14 - Веска Козарева през 1936 г. се движи заедно с групата около оздравелия от побоя Учител Дънов. Вж. том VII, с. 688-689, № 4. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...