Jump to content

32. Цоко Диков - Ракитски


Recommended Posts

32. Цоко Диков - Ракитски

(роден на 26.VIII.1883 г. в село Ракита, околия Оряховска)

Вече няколко недели, сутрин рано, преди 6 часа, когато поемам пътеката през езерата на Симеоново, редовно настигам по пътя си Цоко. Тъй като аз съм спал в селото, той непременно е тръгнал с първия рейс от София - т. е. не по-късно от 5 часа. Той предпочита да завие по пътеката, която минава през станцията на Транспорта. Тази пътека е по-наклонена и той предпочита да не се изморява. Това е напълно правилно при неговите 78 години - роден е на 14 август 1883 г.. Нисък, дребен, с малка брадичка, с тъмни очила, мълчалив, той винаги има какво да разправи. Говори спокойно, като се рови в спомените си, запечатани сякаш с горещо желязо в съзнанието му.
 
- До 1917 година аз бях и живеех напълно като пълен безбожник. Тогава работех като фелдшер в една военна болница. Един ден сънувах, че един мой близък познат, Кръстев се казваше, е умрял. На погребението му аз съм се изправил над гроба му и между другите думи, които съм казал, запечатаха ми се думите; „Свърши се тая церемония." Когато се събудих сутринта, аз знаех, че Кръстев не е умрял и че това е било само един сън. Но така се случи, че не се мина нито една седмица, когато Кръстев наистина умря. Аз бях просто по­разен: каква връзка можеше да им между съня ми и между това, което се беше случило по-късно?
 
Пак така наскоро се случи нещо, което ме потресе силно. Имаше една сестра в болницата, която силно обичах. Това никак не е чудно при възрастта, в която бях тогава. Беше хубава, чиста любов, радост, каквато друг път не съм преживявал. Беше слабичка, деликатна. Но случи се така, че царица Елеонора я уволни, заедно с други наши сестри, за да назначи сестри-католички. Тя ос­тана без работа и дълбоко огорчена. Заболя от туберкулоза и скоропостижно умря. Дълбоко опечален, аз ходих на гроба й. Сънувам, че присъствувам на погребението й и че произнасям реч, в която пак казах тия думи: „Свърши се тая церемония." Такива думи никога не бях употребявал по-рано и се чудех откъде ми са дошли на устата, точно когато съм бил в сън.
Ето това бяха първите удари върху съзнанието за събуждането ми в ду­ховния свят.
Цоко е работил дълго време - петнадесетина години при професор Консулов.
 
- Един ден му казах: не зная как ще погледнете на това, но аз не ще мога да извършвам вивесекции на живи животни.
 
Това му казах, естествено, след като бях вече навлязъл в учението и ми се струваше, че повече няма право да търпя компромиси. Той беше много въз­буден и след като ме увещава доста дълго време: биология не може без вивесекция - реши да ми даде друга работа. Така и стана!
Цоко живее в една дъсчена барака на Изгрева. Ергенска квартира. Съз­дал си е уютност, каквато е възможна, в бараката му е чисто и подредено - включително и дървеното легло, върху което лежи може би повече от три десе­тилетия. Под голям стъклен калпак е поставен модел на Слънчевата система, който отразява неговото схващане относно произхода на планетите. Според него планетите не са се откъснали от Слънцето, както твърди Кант-Лапласовата теория, а са се получили на самото си място, чрез сгъстяване на първичната материя на тия точки.
Цоко съобщава с израза на добре осведомен човек, че наклонът на Неп­тун към неговата ос е 151 градуса, на Уран - 98, че на Венера и на Меркурий е неизвестно отклонението, което за Земята е 23 градуса и 27 минути, а за Марс - 24 градуса и 50 минути, на Плутон - не се знае.
Той знаел причините за тия различни отклонения на осите, но пазел мъл­чание, тъй като се касае до нова Космогония, по която той не можел да говори.
(Вж. „Изгревът" том III, с. 118-120, том VII, с. 376-380. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...