Jump to content

36. Архитект Сираков разказва:


Recommended Posts

36. Архитект Сираков разказва:

Пред нас стоеше млад мъж, с възвисок ръст, стегнато, правилно телос­ложение, с хубаво, синеоко, малко ъглесто лице, зачервено и обгоряло от слън­цето. Наричал се Сираков, родом от с. Глоджене, Тетевенско. Докато говорех­ме, той кладеше огъня, над чиито пламъци се грееше чайник. До него шеташе младата му, русокоса жена, облечена в нови, работнически панталони. Той бил асистент в политехниката, специалност строежи на здания.
 
- Родителите ми бяха заможни хора. Баща ми беше предприемач. Точно когато бях в четвърти клас на гимназията, баща ми загуби и аз трябваше да прекъсна следването си и да се заема със зидарска работа. С това изкарвах прехраната си. Но това не ме задоволяваше. Влечеше ме някъде далече. След шестгодишно съществувание като зидар, аз реших да замина за Германия и да си опитам там щастието. Точно тогава Влаевски, който е от нашия край, ме заведе при Учителя. Той ме прие и когато Му разказах за това, което бях пре­живял, Той затвори очи за няколко минути, като че дълбаеше в някакви споме­ни, или като че четеше някакво писмо. След това мълчание, което аз не прекъс­нах, Той отвори очи и каза:
 
- Идете! Там ще свършите гимназия и ще се върнете архитект!
Няма да повярвате как всичко това се сбъдна с най-голяма точност. Аз отидох при някакви роднини в Германия и следвах гимназия, завърших я. Рабо­тих и следвах инженерство и се завърнах архитект.
Аз имах след това много срещи и всякога ми е давал някакъв съвет, кой­то се е сбъдвал най-точно и винаги в моя полза.

Записал: д-р Ст. Кадиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...