Jump to content

62. Михал Луканов. 62.11. Седянка и белянка и спасение от голямата беля


Recommended Posts

62.11. Седянка и белянка и спасение от голямата беля

Друг случай. В Пазарджик бяхме влезли трима души в една кръчма, да изпием по една чаша сладко вино. По това време партизанството там беше в своя разцвет и всяка партия си имаше своите агитатори и телохранители на тези агитатори. Тези телохранители бяха обикновено хора, които не се спира­ха пред нищо и, въоръжени със своите сопи или нещо подобно, сплашваха тези, които не бяха техни съмишленици.
Когато ние, както казах, си пиехме виното в кръчмата, един от тези аги­татори на една партия влезна в кръчмата и седна на една от масите. Поканих го да дойде при нас. Но той, под предлог че [не] пие сладко вино, не искаше да дойде. Тогава му казах, че ще му поръчаме такова вино, каквото той обича. Тогава той дойде и аз му поръчах от любимото му вино. И другарите го почер­пиха.
След няколко деня бях поканен да свиря на една белянка [1] на кукурузи. Покани ме моя близка приятелка. Макар и да бях на 18 години, все пак родите­лите ми ме ограничаваха, та затова, уговорени със сестра ми и с нейна помощ, аз излязох от дома с акордеона, без знанието на родителите ми, и отидох на белянката. Там видях, че моята позната беше поканила момичета да й помагат за беленето на царевицата. Момичетата бяха от зеленчуковите градини работ­нички и не ми бяха познати. Между работата имаше и игри. В една от игрите - „Доволен ли си от съседа си", видях, че едно от момичетата седна до мене близо четири пъти. В същото време от един прозорец усетих, че някой ме за­мерва с царевични зърна. Не отдадох на това голямо значение и продължих да свиря. След свършванието на белянката, точно си прибрах акордеона и исках да си тръгна, отведнъж чух гласът на Невидимия да ми казва:
 
- Стой, стой!
 
Спрях се учуден, незнаещ какво да правя. В това време дойде един мой познат и ми каза, че трима души - трима братовчеди, искат да ме пребият, защото девойката, която седнала няколко пъти до мене през време на играта, била негова любима. Не знаех какво да правя. Всички се бяха разотишли. И този, който ми обади това, и той си тръгна. Останах на двора да размислям какво да правя. А в това време, този, който ми обади, срещнал онзи, когото бях почерпил в кръчмата, и му казал за заговора срещу мене. Той дошъл до двора на къщата, гдето бях, и в тясната задънена уличка видял тези, които са ми при­готвили засада, и ги попитал какво правят там. Казали му, че искат да ме нату­пат, загдето задирям избраницата на единия от братовчедите. Той вдигнал сопата и докато се усетят, стоварил я по гърбовете им. После дойде при мене и ме отведе до дома.
--------------------------------------
[1] белянка - събират се вечер моми и ергени и белят кочаните на царевицата (кукуруза). Така се срещат моми и ергени и се опознават и едновременно си помагат, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...