Jump to content

62. Михал Луканов. 62.14. Пушката, която не гръмна


Recommended Posts

62.14. Пушката, която не гръмна

Тази случка не беше много отдавна. По същото време, когато бях каси­ер-счетоводител в Саранево. Там имаше един магазинер, който беше начетен с 40 000 лева. Повиканият от нас ревизор констатира същата сума и той я прие. Освен това имаше назначен в кооперацията един деловодител, който бе увол­нен по настояването на един доста богат човек, председател на контролния съвет. Същият председател искал да заеме моята служба и ме наклеветил на двамата пострадавши магазинери и деловодителя, че аз съм причината както за начитането с 40 000 лева, така и за уволнението на деловодителя. С това той ги настроил зле към мене.
Един ден, когато тези двама пострадавши бяха назначени като патрули, решили да си отмъстят на мене. Аз не знаех нищо и сутринта исках да отида на работа в кооперацията. В момента, когато исках да тръгна, чух гласа на Неви­димия:
 
- Пази се, пази се!
 
Спрях се и погледнах. През плета на уличката се виждаха магазинерът и деловодителят, като караули с пушки. Естествено, че не излязох. В това време дойде председателят на кооперацията по една своя работа и ме помоли да отида в кооперацията. Казах му, че навярно тези двама души нямат добри на­мерения. Той каза да се не боя и че ще каже на кмета. За щастие, точно тогава, когато излязохме на улицата, кметът излезе от кметството и аз му разказах работата. Тогава той отиде при въпросните двама и им говори доста. След ко­ето вече не ме безпокоиха. Аз напуснах след това службата там и се назначих в Белово. След време единият от двамата ми призна, че мислели да използват временната власт на караули и мислели да ме спрат за обиск и тогава, уж случайно, като държал срещу мен пушката, тя е гръмнала. Искаха да ме утре­пят.
Така моят ръководител ми е спасявал толкова много пъти живота.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...