Jump to content

64. Гарант за едного (Разказва Руси Христозов от с. Ветрен)


Recommended Posts

64. Гарант за едного

Случки из живота на очевидци
Разказва Руси Христозов от с. Ветрен.
Тогава магазинер на кооперацията в село беше нашият приятел В-. В. Сле­довател беше също наш приятел от Стара Загора. Направена беше проверка на магазина му и се беше установила липса от 40 000 лева. Тогава тая сума беше така значителна, както и сега - пари бяха това! Тъй като познавах магазинера като честен човек, не можех дори да допусна, че се касае до някаква злоупотреба. Считах, че това е някаква формална грешка, която с течение на времето, при по-внимателно преглеждане, ще се открие и нашият приятел ще бъде освободен от отговорност. Бяхме с него и малко роднина и исках да му помогна - бях и материално малко по-добре. Обърнах се към следователя и му казах:
 
- Как да се постъпи, за да се освободи той от отговорност?
 
- Може - рече той, - като внесе сумата, или като поемеш пълната отго­ворност като негов гарант. Ще ти кажа обаче, че проверката е направена най- внимателно и тая сума остава открита, той ще трябва да си я внесе или да отиде в затвора.
 
При това положение, преди да направя сериозни постъпки за освобож­даването му от отговорност, реших да се съветвам с Димитров.
Заварвам го горе и му разправих как стои работа. Той се замисли и ре­че:
 
- Почакай малко тук, ще ти отговоря - и се скри зад паравана си.
 
Аз останах да седя на стола си и да чакам. Никакъв шум, времето мина­ваше - пет, десет, петнадесет минути. Поисках да видя какво прави. Любопит­ството ми беше толкова силно, че не можах да се стърпя и пристъпих към пара­вана. Заварих го да лежи напълно неподвижен, като че умрял. Мина ми през ума: „Ами сега какво да правя? Ако наистина е умрял? Да изляза да викам за помощ? Или да седя и да чакам да видя какво ще стане?" Реших да чакам.
След още няколко минути той стана и дойде при мене. Седна и ме запи­та:
 
- Ти смяташ ли, че може да се разцепи земята с един лост?
 
Отговорих:
 
- Не, това не може да стане!
 
После запита:
 
- Разбра ли какво искам да ти кажа?
 
Аз започнах да се сещам. Но не го разбрах напълно. Следваха още ня­колко примери, които сега не мога да преразкажа. И след всеки пример ме питаше:
 
- Разбра ли какво искам да ти кажа?
 
Тоя път аз започнах наистина да разбирам: иска да ми каже да не се меша в тая работа, но не желае да ми го каже направо - В. В. също беше наш приятел, идвал беше на събори, очевидно самият Димитров го знаеше и иска­ше да му влезе в положението. Знаеше и следователят от Стара Загора - наш приятел! Изобщо - все наши хора.
Когато ме запитваше: „Разбра ли какво искам дати кажа?", аз наистина започнах да разбирам.
Последваха още няколко примера. Той стана на крака и за последен път ме запита:
 
- Разбра ли какво искам да ти кажа?
 
Аз казах с пълна увереност:
 
- Разбрах!
 
Отидох си на село и вече не се бърках в тая работа - оставаше да се изчака какво ще стане.
А стана това, че магазинерът В. В. просто призна, че заедно с жена си са употребили за свои нужди тая сума и сега трябваше да си я върнат. Така и направиха и работата се свърши.
Ако не бях го послушал, щях да платя тая сума от джоба си, а нашият приятел нямаше да почерпи поуката от своята служебна грешка и щеше да върви към пълен провал по тоя път, по който, може би под влияние на жена си, беше вече тръгнал.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...