Jump to content

12.2. Бележки на съставителя Вергилий Кръстев:


Recommended Posts

12.2. Бележки на съставителя Вергилий Кръстев:

1. Комунистическата власт разреши летуването на Рила през 1973 г., ка­то пред Кючуков, който бе директор на комитета по вероизповеданията, бяха взели разрешение и бяха дали обещание да се направи показно летуване на социалистически граждани. Да са изправни пред законите.
 
2. Организацията бе разпределена и имаше отговорници. Та Драган Пет­ков беше отишъл 15 дни преди това и монтира банята, чешмите, канализира водата. Георги Йорданов отговаряше за организацията на лагера.
 
3. Събраха се към 800 души. Всеки правеше кой каквото си иска. Започ­на борба между отговорниците кой да ръководи братството. Издигнаха лозунг: „Който ръководи Рила, ръководи братството!" Всяка година този лозунг идва до ушите ми, дори и през 2002 г.
 
4. Бяха обещали да има тетрадка и в нея да се вписват за адресна регис­трация онези, които лагеруваха. Но отказаха и не го правеха. Беше ги страх от властта. А властта, чрез нейните тайни сътрудници, знаеше адресите на всич­ки. Които пренощуваха в хижата, си оставяха паспортите и се регистрираха, че са там, но не искаха да се вписват в другата тетрадка, да не ги узнае властта. Просто не искаха да се подчиняват.
 
5. Пълна анархия и безотговорност. Групата на Крум Въжаров наброява­ше около 20-30 младежи, страняха и се събираха отделно при Крум. Това ядос­ваше всички.
 
6. Петър Филипов имаше свой лагер, около 10-15 души, и приемаше непре­къснато гости. И той не бе регистриран.
 
7. Елена Андреева с 30-40 палатки бе на лагер до поляната „Говедарника". Там бяха възрастни братя и сестри. И те не се зарегистрираха.
 
8. На Салоните бяха опънали няколко палатки Борис Николов и Мария Тодорова. После към тях се присъединиха много младежи. Аз бях на 200 м. от тях с две палатки. Бях се зарегистрирал при хижата с адресна карта и си пла­щах за мястото на палатката всеки ден по 30 ст.
 
9. Когато ме провериха, че имам адресна карта, те се учудиха. Оглежда­ха ме внимателно. Питаха ме: „А защо другите не правят като теб?" Отговорих: „Аз съм социалистически гражданин и съм свикнал да се подчинявам на влас­тта. Аз отговарям за себе си. Аз не мога да отговарям за безотговорни хора."
 
Това становище го поддържам и досега. Отговарям само за себе си, но не и за безотговорни люде.
 
10. На следващата 1974 г. забраниха лагера. Онези, които се качиха, ги свалиха насилствено с милицията.
 
11. На следващата 1975 г. аз бях с палатка с Борис Николов и Мария Тодорова на Зекирица. Изведнъж се изсипаха 200 души с палатки. Аз напуснах преждевременно, макар че се бях зарегистрирал с адресна карта.
 
12. Милицията опита няколко пъти да ги разгони. А през септември 1975 г. по цяла България се направиха масови обиски и се иззе тази литература на Учителя, която беше останала от 1957 г.
Това е истината за протестите и негодуванието на Драга Михайлова, ко­ято бе официален представител пред властите за общество Бяло Братство.
Стефан Кадиев го е описал. А аз пък дадох своите забележки.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...