Jump to content

17. Колективно съзнание


Recommended Posts

17. Колективно съзнание

(в. „Братство", бр. 272, 15.II.1941 г.)

Всеки малко-много наблюдателен човек лесно може да види, че днес е времето на осъзнатите колективи. Че все повече личният интерес започва да отстъпва на колективния интерес, че все повече и по-настойчиво единичното, личното, се жертвува заради общото. Все повече се чувства противоречието между егоистичното и повелите на цялостното. Все по-често понятието „мое" започва да отстъпва на понятието „наше".
И това, което е много интересно - името на това напредващо колективно осъзнаване получава на различни места различно име: наричат го „социали­зъм", „национал социализъм", „расизъм", „болшевизъм" и какъв още не „изъм".
В необходимостта да се жертвува част от личния интерес в полза на об­щия се убеди и се убеждава все повече даже и люлката на либерализма и де­мокрацията - Англия.
Когато се разлистят страниците на историята, лесно може да се види, че това не е нещо ново в историята на човечеството. И ако наченки от такъв осъз­нат колективизъм са съществували още преди християнската епоха, по право Христос даде блестящето му начало. Ние не знаем как по-другояче биха могли да се разбират изрази като:
„Когато имаш две ризи, дай едната на ближния си." - Жертвуване на личното благо заради подобрение на колективното добруване.
„Той върна на длъжниците кому петдесет, кому сто кори жито, за да има приятели, когато излезе от господаря." - Хората са свързани един с друг и приятелството им е необходимост. Колективът е цялостен организъм, който трябва да се изгражда съзнателно при всяко време.
„Да възлюбиш ближния си както себе си." - Да почувстваш и живееш във връзката, която налага колективът и при която ти и ближният ти стават нещо като цялостна личност.
Опити за изграждане на цялостни колективи се срещат най-вече в епоха­та на първото християнство.
„И продаваха всичко, каквото имаха, предаваха го на общината и с пес­ни хвалеха Бога." Под влиянието на Христовото учение, което има за основа такъв мощен императив към колективното съзнание, се изграждат и първите икономически колективи, каквито са били първите християнски общини.
Разбира се, всяка епоха има своя особена задача.
Ако някога това колективно осъзнаване е било повече Пожелаване, по­вече въпрос на лично предразположение на индивидуална воля, днес то се налага като засилваща се необходимост, която не оставя настрана никого. Ако някога е било достатъчно да жертвуваш заради бедния само излишни стотин­ки, да се върши благодеяние на дребно, по свое осмотрение, „лявата ръка да не вижда какво дава дясната", днес това не е достатъчно. Днес се налага съз­нателен, организиран, планов строеж на колектива, който да отговаря на по­расналия ръст на колективното съзнание. Един такъв строеж, при който лични­те интереси да бъдат така съпоставяни, че да не остане нито един гол, нито един гладен, нито един без хигиенично жилище, нито един без помощ при бо­лест, нито един без подкрепа на старини.

Д-р Ст. К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...