Jump to content

ВЕСТИ


Recommended Posts

ВЕСТИ

Идеи на Всемирното Бяло Братство в чужбина

 

Из В. „Heroldo de Esperanto”. „Високият идеал” е лекция от П. Дънов, беловлас философ и идеалист. Портретът му показва очебийна прилика с Р. Тагор. Сравнявайки думитe на П. Дънов с тия на Онисабро Дегучи, аз мисля, че цялото трябва да носи надпис: Духовно Възраждане.

 

Органът на Теософската есперантска лига за Вс. Б. Братство.

 

В. „Espero Teosofia” орган на тая лига, пише: „Харесаха ни се много идеите на библиотека „Nova kulturo”. Ще цитираме няколко думи от там: „За нас не съществуват отделни религии, за нас не съществуват отделни нации, партии и секти - захнас всички са братя, всички са синове Божии”.х

 

Япония и Вс. Б. Братство

 

Японският в. „Zinrin ftizen sinbun” помества статия с портрета на Учителя. В. „Zinsyro sinbun” печата в няколко броя подред статии за идеите на Учителя.

 

Писмо от Стелан Енгхолм

 

„С голяма радост прочетох последния брой на „Nova kulturo” Когато за пръв път чух за вашето движение, аз наистина се малко усъмних в него. Има толкоз много движения (религиозни и други) в наши дни, но много от тях са безмислени. Ето защо аз се много радвам сега, когато намерих смисъла на вашето движение или, по-добре, смисъла на вашия начин на живеене и чувство за живота. Струва ми се, че думитe на вашия Учител съдържат най-дълбоките мисли, които човек е изрекъл в наше време.”

 

Немското списание „Das Wort” за Вс. Б. Братство

 

Едно ново движение на Любовта е намерило почва за растеж и в България. От Бургас се разпраща по цял cвят списанието под името „Nova kulturo”, което си поправи път и към Битингхайм.

 

Изявител на това движение е П. Дънов, който се родее по мисъл и идеи със Сведенборг и Махатма Ганди. Той от 30 години проповядва продължаване делото на стария български реформатор поп Богомил. Идеите на П. Дънов са основани чисто и сърдечно върху божествените заповеди за Любовта. Той препоръчва безмесна храна. Привържениците му се наричат братя и сестри. Без съмнение Господ ще благослови тая група от Неговата армия на „Светлината”.

 

Италия

 

В последно време в разни градове на Италия започнаха да излизат нови окултни списания. От тях най-нови са: „Али del pensiero” – излиза в Ruruane.

 

„Araldo della Saluto”

 

„Luce” – излиза в Рим.

 

„Scienza della spirito” – в Рим.

 

Cn. „Аraldo della Saluto” в последните си 4 книжки продължава да печата в италиански превод беседите на Учителя, между които „Старото и ново човечество”, „Влиянието на слънчевата енергия,” „Новата Ева.”

 

Списание „All del pensiero" приготвя преводи от беседите на Учителя за печатане в следващите книжки.

 

Списание „Luce” печата едно изложение върху живота на Вс. Б. Братство от българската писателка Мара Белчева.

 

Във Венеция излезе книгата. „I miei pensieri psicologici" от младия италиански писател Джованни Барон. В нея авторът дава в италиански превод много извадки из беседите на Учителя: из беседата „Високият идеал”, из беседата „Любовта” и пр. Вижда се, че в Италия почват да се интересуват живо от движението на Вс. Б. Братство и с интерес печатат преводи от беседите на Учителя. Те все повече разбират значението и важността на учението на Вс. Б. Братство и това ги кара да отделят все повече място за беседите на Учителя в своите списания.

 

Аржентина

 

Списанието „La Estrella de Occidente”, излизащо в Буенос Айрес, год. IX, №106, окт. 1932 г. печата изцяло беседата на Учителя: „Новата Ева”. Преводът на испански е направен от Магдалина де Пита, поетеса и видна ратница за новите идеи.

 

Бразилия

 

Списанието „Reformator,” орган на Бразилското спиритично общество, излизащо в Рио де Жанейро, в книга 22 от год. 50 (16 ноември 1931 г.) помества статия от френския писател окултист Габриел Гоброн за Всемирното Бяло Братство в България. Статията ще продължи в следващата книжка.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...