Jump to content

02. УЧИТЕЛЯТ В СЕЛО МЪРЧАЕВО през 1944 година


Recommended Posts

УЧИТЕЛЯТ В СЕЛО МЪРЧАЕВО през 1944 година

 

Учението (беседите) на Учителя хвърлят нова светлина върху съзнанието на тия, които са се заинтересували от него и го проучват. Така те се преобразяват и в тях става голям преврат. (Не пият, приемат вегетарианството, не блудстват и пр.)

 

На 14.1.1944 г. Учителят пристига в селото с група братя и сестри и се настанява при брат Темелко, а останалите братя в други къщи. Освен 7-8 братя, които живееха също у Темелкови. Там постоянно идваха гости от селото и от София.

 

Веднага, след идването си, Учителят се осведоми за един минерален извор, далеч 3 км от селото в махала Рударци. Направихме разходка до него и всеки ден си донасяхме и пиехме вода от този извор.

 

На обедите, присъстваха много хора — местни и гости. Особено на неделните беседи, идваха и гости от провинцията, за съвети и упътвания. В един разговор Учителят каза:

 

— Гьоте във "Фауст" е изложил съдбата на германския народ. Каква е идеята на "Фауст"? — Той след много лутания и опитности намира смисъла на живота в служене на обществото. Но това е само едно частично разбиране на живота, има и по-висша идея, която е: "Смисълът на живота е в служене на Бога". Някой казва, че не е виждал Бога, това не е вярно. Напротив, едничкото Същество, което човек вижда, е само Бог. Защото всичко в света е израз, тяло на Бога. Сега живеем в една епоха на една хилядолетна карма на човечеството и тя започва от 1944 г. и ще продължи известен брой десетилетия.

 

Празникът на пролетта — 22 март отпразнувахме особено тържествено. Отидохме на една полянка над селото, откъдето се открива обширна гледка. Там играхме и Паневритмията, пяхме, разговаряхме и пр.

 

После, често ходехме на тази полянка за гимнастика. Учителят често правеше предобедни разходки из красивите околности на селото.

 

На Великден, 16 април, Учителят също държа беседа. Като дойде пролетта, изчистихме двора и го изравнихме на някои места. Прокарахме пътека до един извор на двора и го нарекохме "Извора на Доброто". Намерихме и друг извор, който го нарекохме "Извора на Здравето".

 

С идването на пролетта, направихме маси вън на двора и обедите ставаха вече там. Тъй че, животът ни тук заприлича на живот на едно семейство.

 

През пролетта започнахме с Учителя систематични еднодневни излети нагоре по Витоша до една красива полянка, близо до подножието на връх "Острец". На 22.VI. — най-големият ден на годината — празника на лятното слънцестоене, за пръв път го отпразнувахме тържествено. На 21.VI. с раници потеглихме за хижа "Острец", а на другия ден преди изгрев (сутринта), бяхме на върха. Там Учителят държа беседа за Разбраната и неразбрана любов. Тук прекарахме два дни, като правехме излети из красивите околности.

 

На 12.VII. Петровден, отпразнувахме го тържествено. Имахме гости отвсякъде.

 

На 24 август, всички, които бяха в Мърчаево, заедно с Учителя отидоха на хижа "Острец" за два дни и всяка сутрин при изгрев слънце се изкачваха на връх

 

"Острец" — за беседа. На третия ден се прехвърлихме на хижа "Еделвайс" и там също прекарахме два дни и на 28.VIII. се върнахме в селото.

 

На 24.IX. тържествено отпразнувахме събора, а на 19.X. се върнахме всички заедно с Учителя в София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...