Jump to content

09. ЕКСКУРЗИЯ С УЧИТЕЛЯ ДО ВРЪХ МУСАЛА


Recommended Posts

ЕКСКУРЗИЯ С УЧИТЕЛЯ ДО ВРЪХ МУСАЛА

 

През 1937 г. пристигнахме в Чам Кория (Боровец) и след известен престой, тръгнахме за Мусала. Обядвахме на моста, които е средата на пътя между Чам Кория и Мусала — върхът.

 

Учителят погледна красивата картина наоколо и каза: Кой може да направи такава картина? — Природата, като прави своите забавления, прави ги като света. Когато родителите не могат да възпитат добре децата си, в следващите си прераждания стават учители в народните училища и учат тези деца, понеже по-рано са ги оставили невежи. И колкото децата по напредват, толкова и връзките между тях стават по-интимни.

 

Човек мъчно се осъзнава, трябва да го сложат натясно, за да се осъзнае. След това тръгнахме от моста за хижата и стигнахме към 2 часа. Легнахме си в 7 часа вечерта и сутринта, точно в 4 часа тръгнахме от хижата за връх Мусала и стигнахме там в 6 часа без 12 минути. При тръгване от хижата, температурата беше -5° С под нулата, а горе на върха при изгрева на слънцето +2° С над нулата. Прочетохме Добрата Молитва и Евангелието от Йоан — 10 гл., 10-12 стих. След това влязохме в наблюдателницата и наблюдателят ни каза, че му било скучно тук, защото не знае как да внесе разнообразие в работата си. Между другото, той би трябвало да има и вътрешна работа. Тук за наблюдател трябва да пратят набожен човек, които да се посвети на науката. След това излязохме и седнахме на поляната на върха и стояхме до 11,30 часа. Времето се стопли и в 11 часа преди обед беше +28 . Учителят каза: Вечер тук въздухът изстива, а това показва, че тогава в него има много електричество. И учените са дошли сега до една астрална област, която е над физическия свят и където не може да се работи с обикновени методи.

 

Българите на всеки 8 години някога са правили по една война. А при една война се изискват най-малко 30 години, за да се поправят загубите. Същият закон е валиден и по отношение на вътрешният ни живот. Ако се сърдите по 4 пъти на ден, това е цяла война. И после, колко време трябва да употребите, за да поправите загубеното в себе си?

 

На всички върхове на запад между Мусала и Рупите, живеят напреднали същества и нашето идване тук на Мусала, има съвсем друг смисъл, отколкото идването на другите хора тук.

 

Към 12 часа слязохме от Мусала и се спряхме при най-горното езеро, наречено "Окото". Тук, Учителят каза: "Вярата е път към Бога, а любовта, за да вземем нещо от Него. Вън от Любовта, няма живот и щастие.

 

Като отидете при Бога, то Любовта ще ви помогне да получите нещо от Него и след това ще отидете да раздадете това и да помагате на другите. Значи, вярата е само път към Бога, но без Любов към Него, Той нищо не може да ни даде. Ние трябва от всичко да се учим.

 

България е обетована земя. Тя има най-добрите плодове и градинари".

 

Върнахме се на хижата и на другия ден, сутринта пак потеглихме към върха в 4 часа без 10 минути. На Мусала (върха) бяхме в 6,14 часа. Слънцето изгря между Белмекен и .... Прочетохме Отче наш, Добрата молитва, 65 глава Исайа, "В началото бе Словото". Учителят каза: "Има връзка между Хималаите и Рила". Към 11 часа пак слязохме към Окото и Учителят каза между другото: "Любовта никога не трябва да се разпилява, в смисъл, като обикнеш някого и му даваш от себе си, а той почне широк живот (развален). Тогава ти си отговорен за това благодеяние, където си го сторил и ще плащаш, или когато е обратно — ще вземеш (получиш) известна печалба от това.

 

Пожелайте, всички хора да бъдат здрави, да се учат и да има обмяна между всички (споделяне). Нека хората да мислят, че живеем като тях и да не разбират, че имаме и друг вътрешен живот.

 

Когато един човек изпълнява волята на Бога и дойде някой беден в къщата му, той го приема, отстъпва дори леглото си и спи на друго място. А също, той не казва в себе си — друг път да не идва този при него."

 

В 1 часа тръгнахме от Окото и в 2,30 часа стигнахме в хижата. В 3,15 часа потеглихме за Чам Кория (Боровец) и в 6,18 часа бяхме там. Там гостувахме една вечер във вилата на сестра Стоянова. След вечерята до 11,30 часа имахме разговор с Учителя, който между другото каза:

 

"Човек страда от своето своенравие. Нито яде както трябва, нито пък другите работи върши както трябва. Има някой такива, че каквото и да му дадеш все е недоволен. Грешката у нас е, че ние искаме да намерим щастието на земята, но там не можем да го намерим, защото земята е училище и всичко на нея е временно. А щастието ще го търсим на друго място. Щом дойде Любовта в тебе, тя ще ти даде онази свобода, която ти търсиш, а щом я нямаш, то ти се молиш да имаш Любовта. Щом дойде тази любов у нас, то единия правилно от вас ще дава, а другия правилно ще възприема. А когато неправилно се дава и възприема, това вече не е любов.

 

При Любовта всичко започва с Любов и свършва с Истина. Вие това имате да учите, науката на Любовта с всичките нейни запалки... Вие всички имате любов, но не сте я проявили. Бог е създал хубаво природата и ако на някого не му върви в живота, то причината е в него. Хората търсят все голяма любов, а пък те трябва да са доволни и от най-малкото, което получават. При Любовта, трябва да виждаш грешките на другите и да си затвориш очите за грешките на онзи, когото обичаш. Разумни трябва да бъдем. Здравето ни е въздуха и ние като не знаем да дишаме, не знаем и да го възприемаме.

Знанието е в светлината — същото се отнася и за него. Човек, който страда е на по-високо място (в съзнанието си), а който се радва е долината. Лошите хора затова избягват да се качват по високите места. Те все гледат да бъдат долу, защото ниските същества, които са в тях не могат да издържат горе и ще трябва да ги напуснат (но те затова здраво ги държат долу)."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...