Jump to content

13. РАЗГОВОР С учителя НА ИЗГРЕВ 5.1.1933 г. (написано)


Recommended Posts

РАЗГОВОР С учителя НА ИЗГРЕВ 5.1.1933 г. (написано)

 

Трябва да имате мир и да се освободите от всички безпокойства, тревоги, за материални работи и страхове. Като се молите в такова състояние на мир може да добиете вътрешно проглеждане (прозрение).

 

Новораждането, идването на Духа Свети е един вътрешен закон. Човек трябва да се моли и да чака, а когато в човека дойде вътрешното просветление (новораждане), той ще бъде изпратен в света да извърши една работа за Бога. Тогава той не само ще се свърже с Божествения свят, но и ще работи с това, което е научил. Ученикът трябва да излезе от света на страданията и колебанията чрез размишления, като види кои качества са му необходими и да види до къде едно желание е Божествено (да знае), да наблюдава, да размишлява и да се концентрира. Да потърси Бога в любовта и милосърдието Му. Човек има всъщност да учи цяла вечност, а това е велико, грандиозно и каквото научи, трябва да го приложи и да е готов да учи друго, следващо. По колко време ще се молите, това зависи от интензивността на молитвата ви.

 

Като станете сутрин ще се съсредоточите и ще мислите за Бога, за Божествения порядък, който е съвършен. Концентрирането е естествен метод, при който човек може да излиза и влиза в тялото си. И когато излиза от тялото си, това да му бъде като почивка. Изпращайте всяка сутрин, обед и вечер най-хубави мисли и чувства на такива хора, с който си хармонизирате, с желание да служат на Бога и да работят за Бога и ако те не приемат тези мисли, те ще се върнат обратно при вас и то с придатък (лихва). Но, ако ги приемат, те пак се връщат при вас малко по-късно. Така, че мислите се връщат обратно при вас, както и доброто, което правите. Царството Божие се взима насила. Работете! Съзнанието расте и вие трябва да помагате на растежа му. Когато човек се отдалечи от Бога, то низшето, животинското се проявява в него и низшите сили вземат надмощие в него. При изкушенията и изпитите на ученика, необходима е будност на съзнанието. Той не трябва да говори много и да се оплаква от своите изпити, а да се радва.

 

ПРИМЕР: Йов изгуби: Богатство, деца и пр. Жена му го напусна и после всичко му се възвърна. Йов беше праведен и като мина излита — стана ученик. Бог е в началото и в края, а пък в средата е изкушението на кармата.

Христос започна добре, роди се, дойдоха мъдреците. После дойдоха изпитанията и после доброто. Бог казва: Аз съм алфата и омегата, т.е. в началото и в края, а в средата са изпитанията.

 

Тъмните сили ни изследват психологически и като намерят някоя слабост у нас, искат да ни изкушават, те искат да завладеят човека и това го считат за придобивка. А човек, като знае закона не трябва да се оставя на низшите сили да го завладеят. Затова само, ако има винаги будно съзнание, ще може да се спаси. Блажен е онзи, който минава през изпити и се ползва от тях. Бог върви през целия ви живот от дясната ви страна, а от лявата ви страна върви и ви дебне тъмен дух, той ви изкушава, за да може да ви съблазни и спъне.

 

Бог и светлите сили могат да те подлагат на изпит, за да видят доколко си научил нещата, до къде си стигнал, а изкушенията са само от тьмните сили, те ви тикат към греха. Бог значи изпитва човека, но не го изкушава. Изкушението кара насила човека да греши, при него има морално падане и той изгубва всичко, докато при излита от Бога, може и да не го издържи (да вдигне товара), но има право пак да повтори матурата, има възможност да издържи. Изпитите на разните хора са различни и няма двама души, които да имат еднакви изпити. Ако имате външни радости, ще имате вътрешни мъчнотии и обратно. Но никога няма да ви дадат мъчнотии едновременно и от вън и от вътре.

 

Глупавите хора предпочитат най-напред радостите, а после страданията, а умните — обратно. Пазете се от капаните, които са сложени пред вашите врати, отминете ги! Не се самозаблуждавайте! Възможностите за изкушенията са толкова тънки, че човек трябва да ги вижда.

 

Само в човека, който има стремеж, възвишен идеал, за който живее, само той, издържа на всички изпитания и изкушения. Като птичката, която я гони котката и вас, дяволът ви гони. Защо ще тичате по земята, там той е майстор, хвръкнете нагоре към Бога, там дявола не може да отиде. Трябва да се повдигнете в по-висшите светове, за да преодолявате мъчнотиите, в които сте поставени. Те са предметно учение, задачи, които трябва да разрешите. Без страдания не може. Не грешете и живейте чист живот. Щом държите идеята за Бога, вие сте в Божествената светлина и сте спасени, защото тъмните сили са слепи в нея и нищо не виждат.

 

Но влязат ли в ада, тъмнината е тяхната светлина, те са духовни крадци и разбойници. Земните крадци са нищо пред тях, това трябва да го знаете.

 

Велико е училището на земният ни живот. Вие трябва да работите много върху себе си, защото се намирате в много изкушения на външните форми, които ви заблуждават. Работете със своя ум. И станете господари на себе си.

 

Неблагоприятните условия, при които сте поставени, са задачи за вас, които трябва да разрешите и тогава ще имате придобивки. Сега се иска образец. Трябва да издържате в любовта, знанието, истината, доброто, правдата и пр., ще бъдете изпитани и ако не издържите, значи нямате сила, причините са вътре у вас. Това зависи от вашата воля (да не грешите). Всички трябва да минете през огън, за да се прочистите. Човек трябва да бъде изправен. Грехът не седи в многото. Една стотинка открадната и един милион, те тежат все едно, важно е мисълта и вие сте пратени сега, за да ви изпитат дали ще взимате от касата или не, защото ви готвят за служба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...