Jump to content

Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

Идеите на всемирното братство в чужбина

Италиански отзив за „Свещени думи на Учителя"

Жозеф Скалене от Турин пише след прочитането на книгата „Sanctaj vortoj de l'Majstro" – есперантския превод на „Свещени думи на Учителя":

„Поучителна и философска книга, която разглежда въпроса, как да се живее по-красиво и по-добре – от Беинса Дуно – преведена от български на есперанто от П. Г. Пампоров. Тази книга не само заслужава да бъде четена, но трябва да бъде изучавана, защото от нея може да се черпи божествена мъдрост. Всяко изречение е ценно за размисъл и запомняне. П. Г, Пампоров е направил прекрасен дар на есперантския свят чрез своя сполучлив превод на „Свещени думи на Учителя", защото от тази книга ние се учим да живеем по-разумно, отколкото сега живеем.

Ето пример: „Ученикът трябва да мисли само Доброто! Всяка лоша мисъл е един психичен трън. Ученикът трябва да го намери и извади. Така той ще трансформира енергията на лошата мисъл и ще я използува за Добро". (Трансформиране – 254)

Книгата има красив изглед и се харесва по външност, макар че колите не са пришити. Аз лично я препоръчвам на всички, защото тя е божествена книга. Подвързана, тя би могла да бъде най-добрия и най-разумният подарък. Тя е книга за всички, а не само за идеалисти; тя е за учители, ученици и работници. България трябва да бъде горда заради такива достойни за учудване съчинения и писатели, които са апостоли на доброто".

Правилни оценки на богомилството

В. „Нова вечер" от 16. септ. т.г. пише в литературния си отдел:

„Българи и българки, помнете:

Българското учение богомилството е било разпространено в Италия, Южна Франция, Западна Германия и Южна Англия. В Лондон са били горени на клада „албигойци".

Богомилството е първоизточникът на реформацията".

* * *

Във в. „Труд", орган на Българския работнически съюз, от 12 юли т.г. е писана специална статия за богомилството от Хр. В. със заглавие:

„Делото на Богомила. Социален и религиозен реформатор. Борец против робството и икономическото неравенство. Проповедник за свободна мисъл, съвест и слово, за разумна и етична вяра, за труд и въздържание". В тая статия се казва между другото:

„Богомил издигнал глас против робството и крепостничеството, против икономическото неравенство. Той искал да се отнемат земите от боляри, епископи и игумени и да се дадат на работния народ. Козма негодува, за дето Богомил премахнал робството и искал да се вземат имотите от боляри, епископи и манастири.

„Богомил изравнил жената с мъжа, дал право на жената да бъде духовник, старейшина, кмет и пр. В това отношение той е решителен еманципатор на жената през средновековното робство.

За богомилите западните християни казвали, че работят от зори до мрак.

Богомил, следвайки пътя на Христа, проповядвал братство и мир между народите.

Тъй като българите се научили от гърците да пият, а това влечело израждане и пакости, Богомил препоръчал на последователите си пълно въздържание. Той бичувал големците (светски и духовни), които пиели.

Богомилството е най-прогресивното явление в нашата история. Чрез богомилството ние сме се приобщили към европейската култура и с право можем да се наречем учители на европейците.

Богомилите проявили най-светлото, най-идейното, що е могъл да създаде някога славяно-българският дух.

Богомил е духовен водач от голяма величина, но слепотата на известни люде още пречи да се признае това официално.

Световната, обаче, мисъл и съвест отдавна е отредила видна място на Богомила в европейската история и литература".

Появяването на нов континент

Известният американски учен и специалист геолог със световна известност Едвин Ф. Наулти прави вече от много години изследвания на дъното на Тихия океан, недалеч от Хавайските острови. Въз основа на своите точни измервания, той неотдавна е дошъл да заключение, че близо до Хавайските острови морското дъно постепенно се издига и че няма да бъде далеч времето, когато там ще се появи един нов много плодороден континент.

Според твърдението на Наулти, новият континент ще бъде голям колкото американският щат Калифорния и ще бъде в състояние да изхранва 25,000,000 жители.

Американският учен подробно е изследвал тази подводна почва и е установил, че е необикновено плодородна. Върху бъдещия континент ще може да се отглежда захарно цвекло, кафе, ориз, чай, пшеница, царевица, тютюн и всички други земеделски растения. Наулти е уверен, че новият континент ще се издигне над морето без всякакви геоложки сътресения, понеже процесът продължава вече от десетилетия.

Днес вече е известно, че в тия места, гдето океанографите преди години са отбелязали голяма дълбочина, дъното се намира вече съвсем близо до морската повърхност. Може би днешните поколения ще дочакат появяването на новия континент, за който – както ученият твърди – правителството на Съединените щати трябва да вземе още от сега мерки.

Из „Нова вечер".

От окултните изследвания се знае подробно тъй наречената палеогеография, т.е. разпределението на сушите и моретата в разните древни епохи. Това, което окултната палеогеография е твърдяла, по-после много пъти се е потвърждавало от официалната палеогеография, напр. за съществуването на древните континенти Атлантида, Лемурия и пр. Окултната наука отдавна твърди за явяване на нов континент. И множество изследвания на геолози, географи и пр. потвърждават това. Между другото това се вижда и от изследванията на Наулти.

* * *

„Нови насоки на културата. Мисията на славянството", от Георги Драганов, Ямбол, 1940 год., стр. 26. Цена 5 лева. Доставя се от Георги Драганов, адвокат, Ямбол.

Ето една ценна книга, която разглежда законите за изгрева и залеза на културите, за тяхната непрекъсната смяна на историческата сцена. Авторът разглежда конкретно признаците за залеза на европейската култура, излага белезите, които говорят за възхода на славянството и зачеква неговата мисия във великия ход на общочовешката култура.

Книгата е много интересна, пълна е с важни данни и е писана увлекателно. Препоръчваме я на читателите си.

„Светлина в живота", (Втора майка). Роман от Невена Неделчева, стр. 336. София, 1940. Цена 15 лева. Доставя се от авторката, кв. Изгрев, София, 13.

След множество свои сбирки от разкази, авторката за пръв път излиза с по-крупно произведение – този роман.

Кое е мерилото за художествената стойност на едно произведение? Ако след прочитането му в теб се яви желание да бъдеш по-добър, по-чист, по-любвеобилен, когато произведението те изпълни с радост, мир, светлина, с най-благородни подтици, тогава това произведение е ценно. С прочитането на „светлина в живота" човек вниква във вътрешната, по-дълбока страна в живота, зад видимите явления прозира и чувствата великите закони на живота, една велика Реалност, един висш смисъл. И колко е нужно тая красива вътрешна страна, на живота да се поднася на обществото и в художествена форма.

Така великите Истини на живота ще бъдат по-достъпни, по-понятни и по-живи.

В художествена форма тук се описва пътят на душите към Великото, което иде днес в света. Опитва се тук, как в тоя път душите се отварят, разцъфтяват, както цветята, огрети от слънчевите лъчи. Препоръчваме я на читателите си.

„Дишането фактор на здраве и воля", от Д-р Орпис. Стр. 188, София, 1938 година. Доставя се от Ст. Тънков, Нишка 4, София.

Тая книга е интересна, понеже е плод на 30 годишни опити наавтора, който е медик. Той сам най-напред е приложил тия методи върху себе си и се излекувал окончателно чрез дишането от много болести, от които бил доведен почти до безнадеждно положение. Препоръчваме я на читателите си.

Важни музикални издания. Към края на м. октомври излизат от печат книгите на музиколога Андрей Андреев: 1.

Химните на Аполон Делфийски из музикалните мистерии и шествия на Питийските игри. 150 страници, 30 големи клишета и 60 страници ноти – цена 150 лева. 2.

Музикалното изкуство на Крит и Микен. Свещени магически песни и танци 2000 год. пр. Христа. 80 страници и 25 клишета – цена 40 лева. 3.

Музиката в античния театър. 120 страници и 80 клишета – 80лева. На предплатилите до 15 октомври трите книги се отстъпват само за 80 лева. Парите се изпращат до печатница „Светлина" – Марангозов – Ямбол – пощенска чекова сметка № 5519.

Авторът за да приготви тия си трудове, е изследвал най-древните оставени паметници във венецианската, Парижка и други библиотеки и е написал нещо ценно и ново във всемирната, музикалната литература. Чрез тия негови трудове музиката на древността, особено религиозната и мистичната, възкръсва жива пред нас. Най-ценното е, че няма само теоретизиране върху древната музика, но тя самата ни се предлага, преведена в съвременни ноти. Желаещите хубаво е да използуват срока, за да си ги набавят на много ниска цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...