Jump to content

IV. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ В УЧЕНИЕТО НА ПЕТЪР ДЪНОВ


Recommended Posts

IV. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ В УЧЕНИЕТО НА ПЕТЪР ДЪНОВ

 

"Ядка на Божественото учение е Любовта, Мъдростта и Истината."

(Учителят П. Дънов)

 

Цялото необятно теоретично наследство на българския духовен Учител Петър Дънов - независимо от огромното му разнообразие - би могло да бъде сведено до три основни начала: ЛЮБОВ, която носи изобилния и пълен живот; МЪДРОСТ, която носи пълно­то знание и Светлина; ИСТИНА, която дава пълната и безгра­нична Свобода. Най-главното, на което Учителят на ББ в България набляга в своите беседи, е - да научи хората да любят Бога. Той е говорил многократно, проникновено и задълбочено за наука и изкуство, за подвига при неизбежната среща с изпитанията, за ни­щожните и великите проблеми в нашето човешко съществувание. Ала за нищо не се е произнасял така вдъхновено и категорично, както за необходимостта човек да възлюби Бога над всичко в света.

 

Помисли ли човек за Непостижимия Баща на Живота, трябва да почувства топлина и вътрешна радост, каквато никой тук, на земята, не би могъл да му предложи. И макар че Творецът е необхватен в Своето величие, Учителят П. Дънов ни уверява, че човек може да се приближи до Бога така, както едно дете приближава до своя баща.

 

За трите основни начала на своето учение П. Дънов свидетелст­ва по следния начин: "Любовта е това, без което не може да съществува никакъв живот. Мъдростта е това, без което никак­во движение не съществува. Истината е това, без което никаква граница не съществува. Любовта е начало на живота. Истината е край на живота. Това са двата предела на Великото в света. Това, което се движи по средата и оформява нещата, е Мъдрост­та. "

 

Към посочените три водещи начала и принципи на Словото си Учителят П. Дънов добавя още два: Правда и Добродетел. Пет са върховете на древния духовен символ - Пентаграм, подробно описан, разтълкуван и обяснен като съдържание и енергиен потенциал от Учителя П. Дънов. Пет са и основните космически, Божествени принципи, върху които се изгражда неговото учение: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. На всеки от тях е посвете­на по една подтема в рамките на настоящия лекционен курс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...