Jump to content

ЗАЩО? - Т.


Recommended Posts

Т.

Защо?

Тя беше девойка самонадеяна и твърде мила. Имаше вяра в себе си, в своето бъдеще и се учудваше, защо страдат хората. Тя беше наблюдавала живота и беше видяла, че страдат и млади, и стари, че страдат бедни и богати, че страдат учени и прости. И често се запитваше: Защо?

Тя търсеше отговор. Тя размишляваше върху това защо.

Когато влезе в салона Учителят говореше:

„Като виждал страданията на хората, един английски лорд си задал за цел да направи опит, да види, коя е причината за страданията им. Опитът му се състоял в следното: той дал едно обявление във вестника, че прощава дълговете на всички свои длъжници, които възлизали на 500 души. Същевременно той определил деня и часа, когато иска да се срещне с тях в дома си.

Като прочели обявлението във вестниците, длъжниците на лорда си казали: Нашият кредитор е намислил да ни устрои някаква примка. Като ни събере в дома си, той ще ни застави по някакъв начин да се издължим.

В определения ден, те се събрали пред къщата на своя кредитор и започнали да разискват върху въпроса, защо ги вика кредиторът им и трябва ли да влязат при него. Обаче, един от длъжниците на лорда, беден, окъсан човек, дошъл до неговата къща и не се спрял да разисква заедно с другите, защо го викат, трябва ли да влезе вътре или не, но направо влязъл в дома на лорда и похлопал на вратата. Поклонил се учтиво на лорда и чакал, какво ще му каже.

– Какво обичате? – попитал лордът.

– Дойдох при вас като ваш длъжник, — бил отговорът.

– Къде са другите?

– Вън.

– Значи, от 500 души, само един е повярвал, че съм готов да простя дълговете им?

– Прощавам всичките ти задължения, като същевременно ти давам възнаграждение още толкова, колкото беше дългът ти, — продължил лордът.

– Иди сега у дома си и живей спокойно според Божиите закони.

Останалите длъжници, като разбрали как лордът постъпил с бедния и окъсан длъжник, съжалявали за своето недоверие, но било вече късно.

– Днес всички хора, продължаваше Учителят, стоят пред прага на Божието Царство и се колебаят да влязат или не. А новото учение изисква от всички: Да придобият вяра и да следват пътя на любовта без никакво колебание, без никакво съмнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...