Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС

Из едно писмо от Белрад

По повод на книгата „Нови насоки на културата — мисията на славянството" от Георги Драганов, от Белград му пишат дълго писмо, което той ни е препратил с молба за отзив. Част от него предаваме по-долу:

„Културата е сбор от ценности, които са независими от големината на страната. И най-малката страна може културно да стои по-високо от други по-големи страни. Малка България е твърде плодородна и щастлива по отношение на климата и други природни условия. Но това да оставим настрана. Тя сега е щастлива в друг смисъл и това има извънредно голямо значение. Провидението е предназначило България за велика мисия в света. Бъдещата светла култура ще дойде от славянството. Природата приготовлява много хубаво бъдеще за своите деца. Бъдещата култура на новото, за която е призовано славянството, ще се роди в България. В България е дошъл един Велик Учител, известен далеч в широкия свят. Той е известен във Франция, в Италия, в Америка, в Латвия, известен е също така и на руснаците. Пиша ви съвършено откровено, свободно, и радостно е за мен и мое щастие е, че съм свободна от предразсъдъци. Приемам всичко хубаво, светло, което идва от другите страни. За мене всички народи са братя. Виждам, че за България е предназначено велико бъдеще. Паралелно с голямата творческа дейност на Учителя в България, там се развиват кооперации, вегетарианско движение, печатат се окултни книги и вестници, т.е. всичко, което ще бъде основа на новата култура на бъдещето, когато мирогледът ще бъде духовен, вегетарианството и идеите за кооперативност ще бъдат общи явления, а окултизмът, оплодил с новите си идеи науката и научно обяснен, ще бъде основата на новата култура. За мене България сега се явява като източник на светлина, разпространителка на нови светли знания. Аз от там получавам книги и вестници и мечтая да я посетя през лятото. Досега аз черпех духовни знания от Западна Европа. Сега малката България разпространява духовни културни идеи. Тя сега за нас е духовен Ерусалим. Може би, вие ще мислите, че това е само мое лично мнение. Един велик руски мистик, имащ връзка с йерархията на Светлите сили, в своята забележителна книга „Апокалипсис", която излезе в 1935 година, писа, че мировата война ще начене пред 1938 г., но истинското тежко време ще почне след нея, когато в масата ще настъпи разочарование в ценностите на съвременната култура. Обаче, градежите на новата култура ще почнат само тогава, когато самият човешки организъм стане способен да възприеме новите вибрации на духа. Това ще стане благодарение на страданията, които човечеството ще трябва да понесе и тогава старото ще изгори. Тогава всички народи, големи и малки, ще бъдат съвършено равноценни. Ще имат еднакви права, защото всеки човек поотделно, както говори Учителят, е най голямата държава на света. И за него този свят е създаден като грамадна школа за братство и любов между хората.

Виолино Примо

На 8. дек. 1940 година се пресели отвъд в гр. Котел Виолино Примо (Цонко Попов). Когато си спомним за него, винаги изпъква пред нас „В зората на освобождението". Тая книга е епоха в педагогичната ни книжнина и изобщо в нашия културен живот. Кой учител не е черпил възторг, въодушевление, подтик за творчество, кой не е усилвал своята любов и вяра в децата след прочитането на тая книга. Тя е пропита с вяра в божествените сили, вложени в детето. Детската душа се отваря пред нас като велика съкровищница с големи богатства. Трябва само да владеем ключа, чрез който тя се отваря. Тоя ключ Виолино Примо го изтъква в своята книга. Това е любовта към детето. Той свързва детето не механически с природата, но с вътрешния й живот. Така за детето природата оживява, тя е пълна с разумност, със съзнателност, с мисъл. Виолино въвежда във възпитанието художествения елемент като първостепенен фактор — усета към красивото. Развитието на този усет у детето е важна точка при възпитанието.

Много поколения учители са израснали и откърмени с неговите идеи и са ги вложили в своята практика.

„В зората на освобождението" никога няма да изгуби своята ценност. Тя е рудница, богата с идеи. Всяка глава на тая книга чертае новите пътища на педагогиката.

„Школско звънче" вниква в душата на учителя и ни го представя живо със своите копнежи, идеали, с своя борчески дух и с своя възторг и благоговение пред новото в живота.

От него има и други трудове и множество статии., пръснати в списанията.

Неговата дейност оставя светла диря в българската култура.

I. „Ново послание на слънцето", от група ученици на Всемирното Братство II. Най-разумният и най-високо моралният живот за човека" от Михаил Стоицев. С предговор от Душан Богосавлевич. Пловдив, 1940 година. Стр. 55, Цена 5 лева. Доставя се от автора, ул. „Болярска" 16 и от в. „Братство" — Севлиево.

Същата книга е излязла и в югославски превод със същия предговор. На югославски е издадена от Вегетарианско – етичното дружество в Белград. Красив е предговорът на Богосавлевич. В него той изтъква важността на епохата като завой на две култури и подчертава значението на идеите, изнесени в тая книга, в свръзка с днешния момент.

Тая книга трябва да намери широко разпространение навсякъде.

Редакцията доставя книгите:

ЛИЦА И ДУШИ

(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.

ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ

От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева

Литопечат - Турко 22, София

Продължава подписката за

ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА

на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година

Абонаментът остава пак 80 лева.

Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”

Пощенска кутия № 270 – София

Суми се пращат чрез пощенска чекова сметка № 1597

Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.

Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"

Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)

Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...