Jump to content

СЪВЪРШЕНИЯТ


Recommended Posts

СЪВЪРШЕНИЯТ

Всеки един от нас счита някои неща добри, а други — лоши. Нещата така ни изглеждат, защото сме несъвършени. Дали нещата стават, както ние искаме, или стават, както ние не искаме, това еднакво трябва да ни засяга. За да стане това, ние трябва да бъдем свободни. А свободни ще бъдем, когато се научим да заповядваме на злото в нас, или когато всичко в нас е подчинено на Божественото. Туй подчинение трябва да стане доброволно, с любов. Подчинение без любов носи робство. Ако някой ни направи услуга без любов, той ни заробва; ако и ние правим нещо без любов, заробваме другите. За да бъдем свободни, трябва да правим нещата с любов. Когато правим нещата с любов, освобождаваме другите; когато те ни правят нещо с любов, освобождават нас. Тъй че и когато даваме и когато вземаме да бъдем свободни, или да бъдем съвършени и в даването и във вземането.

Какво нещо е съвършенството? Съвършенството не е нещо статично. Съвършенството може да бъде механично — едно тяло е съвършено създадено. Съвършенството може да бъде органично — туй тяло може да функционира съвършено, съвършено да свършва работата си. Съвършенството може да бъде психично — когато едно същество постъпва разумно, никакви погрешки не прави.

Съвършенството е една безгранична цел на Божествения живот. Ние непреривно се стремим към съвършенството. То показва, че трябва да имаме едно непреривно желание да изучаваме и постигаме онова, което е вложено в нас.

Съвършеният човек никога не се обезсърчава. Той винаги знае какво да прави и никога не пита, с какво трябва да се занимава. в живота на съвършения човек лъжата и насилието са изключени. Той никога не принуждава другите хора, не иска да се бори, не използува мислите, чувствата и постъпките на другите. Той е искрен в себе си. Винаги представя работата, както е. Съвършеният никога не се извинява за погрешките си, защото той никога не си позволява да направи погрешка. Той изправя погрешките си още в своята мисъл. Съвършен човек е онзи, който не прави никакви погрешки. През целия си живот той е доволен. Той има всичко и от всичко е доволен. Недоволство в него няма. Той никога не роптае. Съвършеният човек прави всяко нещо навреме и на място,нито по-рано, нито по-късно. Обикновеният човек или закъснява, или избързва. Съвършеният поставя всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка на тяхното място. Той има в себе си един ритъм, който регулира мислите, чувствата и постъпките. Тоя ритъм внася хармония в него, а в същото време го хармонира и с цялата природа. Затова той всичко може да постигне.

Защо сме дошли на земята? Ние сме дошли, за да свършим една работа. Нашата задача е да внесем светлина в ума, топлина в сърцето и сила в тялото. Щом имаме достатъчно светлина, ще мислим право; щом имаме достатъчно топлина, чувствата ни ще бъдат благородни; щом имаме достатъчно сила в себе си, всичко, каквото искаме, ще постигнем. в правите мисли, в правите чувства и постъпки се проявява Божият дух. Да имаме достатъчно светлина в ума, достатъчно топлина в сърцето и достатъчно сила в тялото, това значи да бъдем съвършени. За да бъдем съвършени, трябва да съгласуваме нашата воля с разумната воля в природата. в живота всякога великата разумност да ни бъде мерило. Погрешките ни се дължат на това, че нашата връзка с нея не е правилна.

В нас се зараждат два процеса: пробуждане на съзнанието ни и проява на свръхсъзнанието ни. Когато се пробужда нашето съзнание, ние разбираме смисъла на противоречията в живота и обикваме всичко, което ги създава. Когато се проявява нашето свръхсъзнание, ние ще разберем, защо светът е създаден и какво е неговото предназначение. То ще ни научи, какво нещо е любов и мъдрост. Това са два пътя, по които ще добием съвършенство.

Христос дойде на земята и изяви своето съвършенство. Когато Той беше на кръста, Му казваха: Ти нали си син Божи, нали си съвършен, слез от кръста. Съвършенството на Христа седи в това, че Той като беше на кръста и имаше силата да слезе, Той послуша Онзи, Който беше в него и Който му каза: Нека те разпънат, нека видят как ще умреш, нека те заровят и тогава ще познаеш, че аз съм Бог, Който те ръководи и те избавя. Съвършенството на Христа седи във възкресението. Без Бога съвършенство не може да има. Бог не може да се прояви, докато ние не съгласуваме нашата воля с Неговата воля. Когато съгласуваме нашата воля с Неговата, ще бъдем съвършени. Никой не може да бъде съвършен без Бога. Възкресение без Него няма.

Съвършенството на Христа седи още в изпълнението на неговата мисия, в търпението, което Той прояви и в разрешението и приложението на Божията любов. Съвършенството на Христа е в това, че Той не умря за онези, които бяха негови приятели, но той умря за грешниците, за да ги подигне. В това седи изобилието на Божията любов, че Той излива милостта си и към праведни и към грешни — слънцето еднакво грее и за едните, и за другите.

Човек е роден от майка, но греши. За да престане да греши, трябва да бъде роден от майката на съвършенството. Роденият от майката на съвършенството се отличава по любовта, която има. Който обича, е роден от майката на съвършенството.

Защо трябва да обичаме? Обичта ни води към съвършенство, Ние обичаме, за да поправим всички криви работи. Любовта е огън, който ще изгори всички непотребни неща. Тя ще поправи всички погрешки и ще внесе новото в света.

Ако обичаме само един човек, ние сме обикновени. За да бъдем съвършени, трябва да обичаме всичките хора. Трябва да се подигнем в света, да добием онова знание, да обичаме всички. За да бъдем съвършени, трябва да разбираме любовта, която можем да имаме към всичките хора.

Великият се изявява в света в своето съвършенство. Ние се стремим към Него и се приближаваме към нашето съвършенство. Всеки ден трябва да бъдем по-съвършени и по-съвършени. Непреривно да се стремим да бъдем съвършени! Как човек ще бъде съвършен? В пътя на любовта ние ще станем съвършени, понеже в него няма никакъв дефект. За да се прояви Божественото в нас, трябва да бъдем съвършени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...