Jump to content

ПРОЛЕТ - Н. ПОПОВ


Recommended Posts

Неделчо Попов

ПРОЛЕТ

Пролет лекокрила, с тихи стъпки идваш ти!

Планинските потоци разплитат сребърните си коси. Те нарушават тишината на замръзналия свят.

Тих ветрец повява и разнася дъх на теменуги. Кокиче, със скромна бяла дреха, смирено е навело глава за утринна молитва. Минзухари очакват сутрин да изгрее на небето този, който им дава живот.

Когато слънцето изгрее и с огнен поглед озари накитената земя, започва тайнственото шествие на пролетта — шествието на цветята, шествието на всяка жива твар. Слънцето излива щедро своята любов над всичко.

Невидима, пролетта шествува от царство в царство. До нас достига само нейната следа, която ни напомня за вечното, за безсмъртното в света.

Веднъж, преди да цъфнат прасковите, застанах пред розовите пъпки и чаках да се разцъфти поне една. Струваше ми се тогава, че от разцъфналата пъпка ще се покаже пролетта и нещо ще ми каже...

Чаках дълго, но розовата пъпка не се разтвори. На утрото, когото отидох да я видя, тя беше цъфнала. С розова усмивка на малко дете тя гледаше слънцето и радостно поклащаше новата си дрешка, изтъкана от пурпур и роса. Изпитах тогава и радост, и тъга...

Пролет, пролет, какво си ти, откъде идеш и къде си ти сега? И ти като Любовта идеш тайно и пак тайно си отиваш. Аз тръгвам по твоите чудни стъпки, търся те и мисля за тебе. Където и да погледна, виждам твоята вълшебна следа. Ябълката, до вчера с голи клони, сега е с премяна на царска дъщеря. Пчели бръмчат и събират сладкия нектар от цветовете. В разлистения лес радостно пеят птички. Навсякъде се говори за тебе. За тебе всичко пее и слави слънцето, което щедро облива земята със светлина.

Вървях по твоите следи. В гората се заслушах с затаен дъх. Чух твоя глас в моето сърце; ти ми казваше: „Аз съм тази, която будя мисълта ти. Аз съм слънчевият поздрав на живота, изворът на Любовта, чрез която Вечният създава времената и разкрива своята безгранична мъдрост. аз съм първа рожба на слънцето.

Аз съм вечна. Онези, които имат отворени очите на душата си, не спират да ме виждат. Те виждат и слънцето, което ме е родило. В света, в който живея, то вечно грее.

Аз съм новият ден на живота, който носи мир и радост за всички по лицето на земята.

Пробудените души ме познават. Идете при тях и те ще ви разкажат за Новото, което иде, за пролетта на новия живот".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...