Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

Правилна оценка на богомилството.

В. Землед-влска задруга от 14. II. 1941 г. пише: „Богомилството е велико реформаторско учение, изявено през 10 век. Основателят на това учение е българинът поп Богомил. Богомилството бързо се разпространило в Италия, Южна Франция, Западна Германия. В Лондон са били изгорени на клада албигойци. Богомилството е първоизточник на реформацията. То е предвестник на френската революция, която възвести човешките начала: свобода, братство, равенство".

Още за светещата жена в Италия.

Тя се нарича Ана Монаро или електрическата жена или светещата жена. Открита е в болницата на малкия италиански град Пирано и е добила световна известност като рядко явление. Тя е била заведена в Рим за по-точни научни изследвания. Националният институт за изследвания, в чийто медицински комитет се намира познатият учен професор де Блазио, е изследвал необикновената и чудновата светлина, която излъчва тая обикновена селянка от Каподистрия.

През времето, когато Ана Монаро спи, тя става неспокойна, въздиша и в това време изведнъж от лявата страна на нейните гърди се явява светлина с такава сила, че може да осветлява цялата стая заедно с лицата и предметите в нея. След това се явява един силен светлив лъч, който минава през покривката на тялото й. През всичкото това време Ана Монаро спи. При разпита й било установено пред учените, че често, когато тя се пробуждала през нощта, забелязвала, че нейната спалня стая била осветена и винаги мислела, че това й се явява само от нейната сънливост.

В Пирано е бил призован познатият професор д-р Прот, който е известен с изследванията си върху подмладяването на кръвта. В тая болница, дето Ана Монаро е лежала, той е направил цял ред клинически, физически и химически опити. Д-р Прот е установил, че тук няма никаква измама и че нервната система на тая жена е напълно нормална. Но дали това са електрични или радиоактивни явления, той не е могъл да установи.

Светлинни явления от този род, каквито съществуват при Ана Монаро, са познати и от по-рано. Съществуването на електрично поле около човешката глава е доказал не преди много време и физикът Шуман. Разликата е само там, че светлинната проява при Ана Монаро настъпва спонтанно, докато при други случаи тя настъпва от допиране. Професор Фурлани споменава за един случай, който той е изследвал през 1907 година във Венеция и който много прилича на случая с Ана Монаро. Преди няколко години са били наблюдавани светлинни явления в Париж у сега покойния италиански художник Морундио. Светлинното явление на неговото тяло се показвало късно през нощта. Светлинният извор се намирал в околността на стомаха му и светлината е излизала на концентрични кръгове, които са осветлявали цялото му тяло със силата на лунно осветление. Професор Фурлани е изследвал този случай с най-строго внимание. Явлението се е повтаряло постоянно, но не е. могло да бъде фотографирано.

Загадъчни проблясъци на луната.

Френският астроном Жулиа е забелязал странни явления на луната при своите наблюдения през 1931 год. Той забелязал на повърхността на луната в района на цирка Аристарх необикновено светло петно, напомнящо огнено избухване или светлив сигнал. Астрономът Реш, който притежава собствена обсерватория в северна Африка, в Сиди Бел Абес, решил да провери това съобщение и непрестанно наблюдавал луната в продължение на няколко месеца. И най-после му се отдало да забележи такова светлинно избухване на част от грубата повърхност. Странното явление се повторило и друг път.

Нещо за планетата Плутон

Новооткритият член на нашето планетно семейство — Плутон — се движи по самия край на слънчевата система. Тя е деветата голяма планета на слънчевата система. Тайните, които са забулвали това небесно тяло в първите месеци след неговото откритие, сега са се разпръснали до известна степен. Ние сега знаем, че Плутон се движи по разтегнат затворен път, доста много наклонен към земната орбита. Средното му разстояние от слънцето е 40 пъти по-голямо от това на земята до слънцето. Пълното обръщане на Плутон около слънцето се извършва за 250 земни години. Има основание да се предполага, че Плутон по масата си е 100 пъти по-малък от съседната Нептун и, следователно, 6 пъти по-малък от нашата земя. Плътността на веществата на Плутон ще да е такава, каквато е и на земята. Следователно, Плутон и по обема си е 6 пъти по-малък от земята. Накъсо казано, Плутон е почти равен на Марс, но е 1-1.5 пъти по-тежък от него. Такава е по обем и по плътност крайната планета на нашата слънчева система.

Стъкла, които пропущат ултравиолетови лъчи

Лечебното действие на слънчевите лъчи при слънчевите бани се дължи до известна степен и на ултравиолетовите лъчи, които са невидими, но които действуват химически и указват благотворно влияние на всички органи, като помагат и на храносмилането. Тия лъчи, обаче, не се пропущат от обикновеното стъкло. Поради тая причина електричните крушки, предназначени да произвеждат ултравиолетови лъчи за лечебни цели, се фабрикуват не от обикновено стъкло, а от кварц; затова и се наричат кварцови лампи.

Не е, следователно, безразлично, дали човек ще се излага направо на слънчевите лъчи или в помещение с прозорци от обикновено стъкло. Но не винаги е възможно да се лекува човек на открито със слънчеви бани. Вятърът или студът често пречат на такова лекуване на открито. От друга страна много е важно и за здравите да се пропущат в жилищата ултравиолетови лъчи. В Съединените Щати, в Англия и Германия вече се приготовлява стъкло, което да пропуща в жилищата постоянно ултравиолетови лъчи. Стъклата, които имат свойството да пропущат тия лъчи, са много видове. Ето някои от тия стъкла:

— Стъкло, което съдържа калциев фосфат и борна киселина. За нещастие, това стъкло много скоро се поврежда от лошото време.

— Стъкло с повече борна киселина.

— Силициеви стъкла, които са най-добрите, но фабрикацията им струва много скъпо, та не могат да се употребяват още като стъкла за прозорци.

В Германия са правени опити със стъкла, които пропущат ултравиолетовите лъчи и резултатите са много насърчителни. Някои класове са били снабдени с прозорци от тия стъкла, а други — с прозорци от обикновени стъкла. След една година учениците от класните стаи с ултравиолетови стъкла били пораснали повече от държаните в стаи с обикновени стъкла. При това и количеството на хемоглобина в кръвта им е било увеличено. Хубаво е да се разпространи употребата на стъкла, които пропущат ултравиолетови лъчи. Хубаво е те да се въведат навсякъде в частните жилища, в училищата, болниците, работилниците, библиотеките и пр.

Братски песни. София, 1941 год., стр. 68. Цена 30 лв. Музиката ще играе една от важните роли за идването на новата култура на земята, за събуждането на всички добри и благородни заложби на човешката душа. Тя е една посланица от Божествения свят, пратена да въведе човека в царството на една вечна хармония. Учителят казва, че без музика човечеството би било много грубо в сравнение с днешното си състояние. Характерно е мотото в началото на този сборник: „Когато природата се подновява, птичките пеят. В началото на всяка Божествена култура, човеците пеят. Когато светът се пресъздава, ангелите пеят". Препоръчваме този сборник на читателите.

Път към себепознание, от д-р Рудолф Щайнер. Стр. 72. Севлиево, 1941 г. Издание на книгоиздателство „Братство" — Севлиево. Цена 10 лв. Доставя се от книгоиздателството. Тая книжка представлява 8 размишления върху духовни въпроси, например върху физическото тяло на човека, върху етерното тяло, върху ясновидството на етерния свят, прераждането и пр.

Когато сърцето заговори, сборник разкази от Олга Димитрова. София, 1941 год. Стр. 112. Цена 40 лв. Доставя се от издателя д-р Жеко Маринов, София.

Редакцията доставя книгите:

ЛИЦА И ДУШИ

(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.

ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ

От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева

Литопечат - Турко 22, София

Продължава подписката за

ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА

на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година

Абонаментът остава пак 80 лева.

Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”

Пощенска кутия № 270 – София

Суми се пращат чрез пощенска чекова сметка № 1597

Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.

Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"

Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)

Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...