Jump to content

ЗАГАДЪЧНИ ЯВЛЕНИЯ


Recommended Posts

ЗАГАДЪЧНИ ЯВЛЕНИЯ

Предсказателен сън.

Бях учителка в с. С. Това беше на 18 октомври 1930 год. вечерта. Сънувам заминалата си баба, която ми каза на сън:

— Утре е събота. Иди си в града, защото малката ти снаха ще има бебе в неделя в 10 ч. в. Тя те обича и твоето присъствие е необходимо. Куриерът, който носи пощата, ще дойде утре в село точно в 12 ч. на обяд. Ти недей тръгва с колегите си, които тръгват по-рано, но чакай куриера, защото той ще ти донесе едно писмо от странство. Чакай да ти кажа съдържанието на писмото.

И тя пред мене отвори едно писмо и ми прочете съдържанието. След това продължи:

— Детето ти куриерът ще качи на своя кон, а ти ще вървиш пеш. Като минеш през с. Александрово покрай воденицата на зетя си, по една случайност той ще бъде там и с тяхната каруца ще отидеш в града, ще свариш снаха си неразположена. Тебе ще пратят да извикаш акушерка, обаче, точно когато излизаш, ще я срещнеш на вратата. Ще ви се роди дете момче. Понеже това ще бъде в неделя в 10 ч. в., ще бъде мъчно да се върнеш през нощта в село, но ще дойдат случайно да ти кажат, че има каруца до с. С, която заминава в 4. ч. с. в понеделник.

Всичко стана така, както каза тя за общо учудване. Куриерът наистина ми подаде писмо от странство и то точно със същото съдържание и всичко във време на пътуването и в града стана, както каза баба.

Необикновен разговор

Това беше през 1918 год. през късна есен. Аз бях ученичка в IV кл. в града Т. Чичо ми беше старши стражар. При обиколка в едно село заболява от петнист тиф. Като се връща в града, лежи десетина дни напълно изолиран. При него не пущаха никого, освен лекаря и медицинския фелдшер, който ни беше сродник. Една нощ баща ми, който спеше в общата спалня, на разсъмване се събуди със следния вик: „Бате, тук съм, ида"! Мама и всички деца чухме този вик. Баща ми каза разтревожен: „Вижте, колко е часът". Часът беше точно 6. Той каза още: „Запомнете, точно сега в 6 часа бати почина". След около половин час някой влиза в двора и чука на прозореца да ни събуди. На въпроса ни, кой е, отговори, че е медицинският фелдшер и иде да ни съобщи, че чичо ни си заминал точно в 6 часа и че в последният час извикал: „Ради, ела да те видя".

И точно в този момент баща ми се е събудил у дома с горния вик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...