Jump to content

ИЗ НАШИЯ ЖИВОТ - СРЕЩА С УЧИТЕЛЯ СЛЕД ЛЕКЦИЯ - БОЯН БОЕВ


Recommended Posts

ИЗ НАШИЯ ЖИВОТ

Б. Боев.

СРЕЩА С УЧИТЕЛЯ СЛЕД ЛЕКЦИЯ

Всички са събрани около Учителя. Таз сутришната лекция отговори на много въпроси, които вълнуват душите. Тя хвърли нова светлина върху тях. И почва интензивен живот у всички. Във връзка с нея много нови идеи възникват в нас. Всяка лекция подбужда мисълта на работа. Един запитва:

– С какво трябва да почне новият живот в днешния момент?

– С Любовта! Сега хората не разбират, какво е Любовта. Те мислят, че я разбират. Човек, докато не приложи любовта, не може да я познае. Нали докато не приемеш яденето, не можеш да го познаеш? Някои казват: Аз обичам. Това не е любов. При истинската любов човек се радва. Ако човек, като обича, не се радва, това не е любов.

– Как ще се намери любовта?

– При нейния извор — Бога! Човек, като обикне Бога, ще обикне всичко. При любовта най-първо ще отидем при Бога и Той ще ни научи, как да обичаме другите.

Когато човек има възвишени стремежи и желания, това е Бог, Който действува в него. Трябва да имате доверие в Божественото, което работи в света. Свободен е онзи, който има вяра в себе си, в хората и в Бога. Ти не можеш да обичаш един човек, който е лош. Този човек, когото обичаш, има нещо добро в душата си. Ти не гледай на неговата външност. То не е съществено. Когато обичаш някого, то има нещо ценно в него, което обичаш. То е Божественото. Докато не видиш Божественото в човека, не можеш да го обичаш Човек да се научи да обича хората, без да им съобщава това, и да види, какви резултати ще има. Любовта е виждане на Божественото! Велик е светът от това гледище!

Всяко същество е прозорец, през който виждайте Бога! Когато обичаш едного, той е врата за тебе. И когато някой те обича, ти си врата за него. Когато обичаме Бога, Той е врата за нас. Във всичко да виждаме Бога! При Божествената Любов всеки чувствува себе си и онзи, когото обича, като душа!

Любовта е единственото нещо, което свързва душите. Бог е вътрешна връзка между душите, понеже в Любовта е Бог. Едно цвете не може да ти проговори, ако не го обичаш При любовта има обмяна.

Трябва да в опитате. Истинската божествена Любов е вечна и непреривна.

– Кога душата се показва такава, каквато си е, в своето истинско естество?

– Само там, дето е Любовта! Душата се показва такава, каквато е, само на този, когото обича и на онзи, който я обича. Тя се крие от другите. Само като обичаш никого, душата му се разкрива пред тебе. Като обичаш едного, ти обичаш всички, понеже тая любов протича към другите, раздава се на другите. Твоята любов към него минава към другите.

– Когато протича любовта през нас, единственото нещо, което можем да направим, е да благодарим, че тя ни е посетила и тече през нас. Тя е един велик свят за проучаване. При нея имаме най-напред даване. Човек приема, обработва полученото и след това го връща.

Казано е от Христа: „Хлопай, търси и искай." Хлопането е на волята, търсенето е на сърцето, а искането е на ума. Всяко нещо, което искаш с ума си, търсиш със сърцето си и за което хлопаш с волята си, то ти се дава. Което искаш само с ума си, или само със сърцето си, или само с волята си, то не ти се дава. А любовта е, която дава този подтик на ума, сърцето и волята. Ето защо, при любовта всичко е възможно, каквото искаш. Тогава човек иска само разумното.

– Как да се освободим от отрицателните мисли и чувства?

– Ако любовта протече през човешкото сърце, колко лесно ще се разрешат най-мъчните въпроси! Любовта е това, което стопява всичко и всичко преобразява. Всички препятствия се махват за оня, който е в Любовта. За отрицателните мисли трябва гореща вода, т.е. любов. Тя ги разтопява така, както горещата вода разтопява захарта. Ако отрицателните мисли са твърди като желязото, изисква се по-голяма температура на любовта. Тогава и те се разтопяват. Любовта укротява злото и поощрява доброто. При нея с най-малки усилия ще имаме най-големи придобивки. И тия придобивки са реални, постоянни.

Любовта прави очите светли и чисти, а злото ги прави тъмни. При злото лицето потъмнява, а при доброто става светло. Щом човек не разбира любовта, той се ограничава. Щом я разбира, той се освобождава. Любов, която ограничава, не е любов.

– Коя е външната проява на любовта?

– Човек не може да се самоотрече без любов. Без любов няма самоотричане, няма и учене. Любовта е подбудителната причина на всичко хубаво. Тя е закон за великата жертва. Като се жертвува човек, това е опит на любовта. Житното зърно се е жертвувало в земята, но то така се увеличава. в откровението се говори за книга, запечатана със 7 печата. Този, който се жертвува, отваря печатите. Любовта отваря печатите и тогава нещата стават понятни.

Любовта е това, което гради. Тя е това, което внася винаги нови ценности в човека. Всички усилия на любовта вървят във възходяща линия. Любовта на човека трябва да върви във възходяща степен, т.е всеки ден човек да има ново прозрение, ново откровение за нея. Само при нея е възможно вечното обновяване на човека.

Любовта е един безграничен свят!Като влезеш в нея, ще вървиш от светлина към светлина! Любовта е влизане в живота!

Хората не слушат вътрешния си глас и затова страдат. Дойде ти някоя хубава мисъл, а пък ти я отхвърлиш; искаш нещо грамадно, но то няма да дойде. Всичко в природата расте. Когато ти дойде малката мисъл, посади я! От нея зависи твоето щастие. Щом посаждаш малкото, ще получиш и голямото. Винаги малкото е предвестник на голямото.

Дали са ни добри съвети, когато сме слизали на земята, но ние сме забравили това, което са ни казали.

– Кой дух трябва да прониква молитвата?

– Любовта! При молитвата ти говориш на Оня, Когото обичаш, и Ти говори Оня, Който те обича. Ако имаш разположението на дете, Божиите блага са за тебе.

Преди всичко трябва да се научим да виждаме и да чуваме. Сега природата се разширява за човека. Ние влизаме в един много по-широк и по-красив свят. Тепърва има да се учи много. Красивото е, че има един свят, който едвам сега се разкрива. Човек ще влезе във връзка с един възвишен свят на напреднали души, когато се научи да възприема късите вълни. А тях приемаме, когато съзнанието ни работи в по-високо поле. Любовта ще тури човека във връзка с по-напредналите души — души, които представят скъпоценни камъни.

Неорганизираният свят е ограничен, а организираният е неограничен. Божественият свят е организиран. Сега светът е неорганизиран и ние вървим към един организиран свят.

– Какво е бъдещето развитие на нещата в света?

– Любовта иде сега да спаси света. Който и да е народ, който не върви по закона на любовта, няма бъдеще. За да има справедливост, щедрост, подтик към знание и пр., трябва да има любов. Всяко нещо трябва да произтича от потика на любовта. И като ядем, трябва да ядем от любов.

Като изпълняваме волята Божия, ние работим за себе си, ползуваме себе си. Като работим за идването на Царството Божие и на Неговата Правда, ние работим за ближните си. Като прославяме името Божие, работим за Бога.

Не можеш да изпълниш волята Божия без Истината. Не можеш да работиш за Царството Божие и Неговата Правда без Мъдростта. Не можеш да прославиш Името Божие без любовта. Работата за Бога е в проявяването на любовта. Обичаш, за да прославиш Бога! Когато ти обичаш, цялото Небе се радва, че ти правиш нещо, което е угодно на Бога.

Новият живот на любовта като протече през хората, те ще станат умни, любещи и свободни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...