Jump to content

УЧИТЕЛЯТ ВЪРХУ ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ ІV - Б. БОЕВ


Recommended Posts

Боян Боев

УЧИТЕЛЯТ ВЪРХУ ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ

V. Регулаторът на електромагнитните течения в човешкия организъм

Учителят казва: „Правилните мисли, чувства и постъпки са регулатори на електромагнитните течения в човешкия организъм".

Следващите редове представят изяснение по този въпрос.

Учителят в лекцията от 7.VI.1929 г. дава следната аналогия: Колата е тялото, конят представя електромагнитните течения в организма, а коларят е разумното, което работи в организма – психичният фактор. Между тия три страни на човешкото естество има взаимодействие, взаимна зависимост. И оня, който иска да изучи основните закони на здравето, трябва да изучи това взаимодействие, тази зависимост между тях.

Научните изследвания са установили, че човешкият организъм, както и всяко друго същество, е седалище на електричество. Подробно са изследвани електричните явления в мозъка, сърцето, мускулите, черния и белия дроб и във всички други органи. Например, д-р Фридрих Краус, берлински лекар, е установил електричния характер на сърдечната дейност. Правил е изследвания с Цайсов галванометър. При всеки удар на жабешкото сърце той установява електрични искри.

Като говорим за електромагнитни течения в човешкия организъм, ние си служим с този термин поради липса на подходяща терминология. Тук под този термин разбираме не само електричеството и магнетизма, но още и тъй наречения „од" на Райхенбах, животния магнетизъм на Дюрвил, митогенните лъчи на Гурвич, радиациите на Лаковски и пр. Някои от тези видове енергии са тъждествени, а други са различни. Но всички те не са нищо друго, освен тъй наречените в окултизма етерни строителни сили.

Сега нека кажем няколко думи за електромагнитните течения в организма. Една жена прекарала една вечер в голямо смущение и притеснение и още на сутринта имала копривна треска. Едно лице в течение на няколко месеца преживява големи неприятности и възбуди поради враждебните си отношения към друго лице, и заболява черният му дроб. Един преживява силно разочарование в любовта, което не може да преодолее и трансформира, и заболява от туберкулоза. Друго лице преживява страхове поради семейни раздори и заболява от сърце. Едно лице след преживени тревоги добива парализа.

Разбира се, някой може да вижда тук не причинна връзка, а някаква случайност. Но ако в цял ред случаи се констатира същото, тогава трябва да приемем причинна връзка.

Сега се явява въпрос: Как може да се обясни влиянието на мислите и чувствата върху даден орган, как може една отрицателна мисъл да предизвика заболяването му?

Тук важат следните три закона:

1. Електромагнитните течения в организма участвуват в строежа, растежа и функциите на органите. Те са строителните сили в организма и циркулират из цялото тяло както кръвта. Те са главният фактор, който дирижира физиологичните процеси в организма.

Ако при изучаване нормалните физиологични процеси, патологичните процеси, както и терапевтичните проблеми, не вземем предвид електромагнитните течения, ние винаги ще бъдем с ограничени разбирания и постижения в биологията и медицината. Електромагнитните течения, които минават през всеки орган, са от голямо значение за неговото състояние. Природата е тъй разумна и икономична, че ù е чуждо всяко разпиляване на енергиите. Щом са на лице електромагнитните сили в човешкия организъм, то естествено е, че те трябва да играят грамадна роля в живота на организма.

2. Психичните процеси регулират електромагнитните течения в организма, упражняват голямо въздействие върху тях.

Характерът на тяхното влияние зависи от естеството на мислите и чувствата. Ако последните са правилни, то те благотворно влияят на електромагнитните течения: последните запазват своя естествен ритъм. А това е важно условие за здравето. Ако мислите, чувствата са отрицателни, напр. ако човек преживява тревоги, безпокойства, страх, омраза, съмнение, отчаяние, злоба, гняв, обезсърчение, песимизъм и пр., това изменя електромагнитните течения, отклонява ги от естествения им ритъм, а това се отразява пагубно върху строежа и функциите на органите. Електромагнитните течения, отклонени по горните причини от своя естествен ритъм, причиняват ред неестествени, болезнени промени в организма, например свиване на капилярните съдове, неправилно пулсиране на сърцето и артериите, промени във функциите на черния и белия дроб, стомаха и червата, мускулатурата, мозъка и пр. А тези неправилности във функциите водят към разстройство и в строежа на органите.

3. Има съответствие между известни психични процеси и определени електромагнитни течения и определени органи в тялото.

Ето защо, не е случайно, дето един вид отрицателни психични процеси атакуват черния дроб и причиняват заболяването му, а друг вид – белия дроб, сърцето и пр.

Горните три закона са основните такива, които обясняват нормалните и болезнените процеси в организма. Понякога атакуваният орган не заболява веднага, но добива предразположение към заболяване, което последва при най-малката външна причина, например простуда, неправилно хранене, преумора и пр.

Горните три закона обясняват много явления, които без тях остават загадъчни или зле разбрани. Например, защо след войната обикновено избухват епидемии? Могат да се посочат външни причини: нечистота, недояждане, мизерия, изобщо упадък в хигиеничните условия. Всички тези външни причини са верни, но тук действуват и психични причини. Учителят казва: във време на война атмосферата е пълна с разрушителни психични сили, които разклащат по особен начин етера, изменяват електромагнитната атмосфера, а това причинява промени в организма и предразположение към болести.

От горните три закона следва, че при лекуването, освен прибягване до външни средства – храна, вода, въздух, светлина и пр. – трябва да се прибегне и до оня фактор, който може да регулира електромагнитните течения, а този фактор са психичните сили в природата. Психичните сили ще изменят електромагнитните течения, а последните ще изменят строежа и функцията на органите.

Именно тая дълбока идея е скрита в следните думи на Учителя: „Любовта и вярата са мощен здравен фактор".

За да стане по-ясно ефикасното действие на висшите психични сили върху органите, ще си послужим с следните обяснения: Нека разгледаме приложените тук две таблици на електромагнитните течения. Първата таблица дава октавите на разните видове трептения, а втората – дължината на вълната им. И двете дават броя на трептенията в секунда за разните сили в природата.

Знае се от физиката, че при всяка по-горна октава се удвоява броят на трептенията. Например, при първата октава имаме две трептения в секунда, при втората – 4, при третата – 8, но още не се чува тон. При четвъртата октава имаме 16 трептения в секунда и се чува най-ниският тон, който може да долови човешкото ухо. При петата октава имаме 32 трептения в секунда и по-висок тон. При 15 октава имаме 32,768 трептения в секунда. Тон с такива трептения е близо до най-високия тон, който може да долови човешкото ухо. Етерните вълни при 20 октава са непознати на науката. Електромагнитните трептения от 26 до 30 октава се проявяват като електричество, от 40—45 октава са непознати; трептенията в 49 октава се проявяват като светлина. При 50 октава имаме химични лъчи; 51 и 52 октава са непознати. Трептенията на 58 и 59 октава се проявяват като рентгенови лъчи. При 62 и по-горни октави се проявяват космичните лъчи. над техните октави са вече мислителните вълни.

От втората таблица се вижда, че колкото се увеличава броят на трептенията в секунда, толкова вълните стават по-къси. Например, космичните лъчи имат много по-голям брой трептения в секунда и най-къси вълни. Още по-къси са мислителните вълни.

Но и последните коренно се различават една от друга според своя характер. Например, ако сравним една нисша, една обикновена и една възвишена мисъл, ще видим, че първата има сравнително най-малък брой трептения в секунда и по-дълги вълни, а при възвишената мисъл е обратно.

Как се обяснява обновителното действие на висшите психични състояния върху организма? Казахме по-горе, че те действуват върху електромагнитните течения в тялото и чрез последните и върху органите. Тук ще поясним в подробности, как се обяснява това обновително действие:

При висшите психични състояния, например на вяра, любов и пр., човек идва до състояние, сходно с висшите творчески сили в природата и ги привлича към себе си. Природата разполага с всички видове сили и ние привличаме към нас този вид сили, които съответствуват на нашето състояние. По този въпрос ще приведем думите на един окултист

GZ_16_5_1.jpg

„При хармонизиране трептенията на човешката душа с трептенията на Всемирното Творческо Същество, образува се връзка с космичното Всеединство и тогава човек може да разчита на подкрепа от висшите духовни полета. Ние тук влизаме вече в областта на един разбран мистицизъм. Силата на молитвата зависи от великата любов, от мира и от силното въодушевление да работи човек за великото дело на Бога.

Скоростта на трептенията на вярата надминава всички най-големи скорости, познати във физиката. Трептенията на Божествената мисъл надминават всички други трептения, които са само техни вариации или отражения. Достатъчно е болният да може да възбуди в себе си такива трептения на вярата и тогава тези негови трептения ще се свържат с трептенията на висшите духовни полета, ще привлекат техните енергии и тези последните ще преорганизират материята на физичното му тяло. Ето защо Христос пита болния: „Вярваш ли?" – т.е. можеш ли да възбудиш в себе си трептенията на оня лъч, който Бог е вложил в тебе? Ето защо вярата и любовта са най-голямата лечебна сила. Там далеч, зад тези главоломни скорости, които не се поддават на никакво въображение, гори онова Слънце, отдето чрез такива инструменти, каквито са мозъкът и нервите, се проявяват незнайните сили на волята и вярата. Там е и силата на любовта".

Учителят казва: „Всякога, когато трябва де любиш и не дадеш място на любовта, ще се роди едно болезнено състояние. Всякога, когато трябва да обичаш и не дадеш място на обичта, ще се роди едно болезнено състояние".

Когато човек люби и обича, той се свързва с висшите духовни полета и Техните енергии внасят живот в целия организъм. А когато човек отклони и подпуши вълните на любовта и обичта в себе си, тогава не може да привлича висшите обновителни енергии към себе си, органите остават без прилив на оня живот, който може да ги укрепи и поддържа, и добиват предразположение към болести.

От казаното стават ясни следните думи на Учителя:

„Ако не приемеш най-малкия елемент на Божествената любов, ще бъдеш изложен на болести, не можеш да бъдеш здрав. Тя е първият необходим елемент за здравословното състояние".

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...