Jump to content

ЦАРСТВОТО БОЖИЕ


Recommended Posts

ЦАРСТВОТО БОЖИЕ

 

Голямо богатство се крие в блаженствате, които евангелистът Матей изнася в своето евангелие – 5 глава. Ако човек приложи блаженствате в живота, ще придобие нещо ценно.

 

"Блажени нищите духом, защото е тяхно Царството небесно" (Мат. 5; 3). Нищите духом са тия, които работят. Тия, които работят, ще наследят Царството небесно.

 

Днес всички се запитват: Какво ще стане със света? Докато хората не си подадем ръка за взаимна работа, докато не съединим добродетелите си и не разчитаме едни на други, до тогава светът нима да се оправи. За да вървим в правия път, трябва да имаме за ръководители истински човеци, които да ни научат на добро. В това отношение, човек трябва да развие способността да различава нещата. Трябва да се научи да различава доброто от злото, светлината от тъмнината. В това различаване е началото, което води човека в пътя на доброто, на светлината. Различаването е истинска работа. А който работи, ще наследи Царството небесно.

 

"Блажени нищите духом, защото е тяхно Царството небесно". Това значи: блажени са ония, за които земните блага и богатства не са съблазън. Какво ще научи, какво ще придобие човек, ако в ума му постоянно стои мисълта за забогатяване? Тази мисъл ще го застари. Ще загуби красотата и младостта си. От живота на човека зависи да бъде външно и вътрешно млад, да се радва на живота, да се ползува от добрите условия. Не оставяйте ума и сърцето си в застой. Хранете се със светли мисли и възвишени чувства, които носят радост и веселие. Съвременните хора се нуждаят от чистота в мислите, чувствата и постъпките. Пазете се от контрастите в живота: в храната, в мислите, в чувствата и в постъпките. За да не страдате, не правете съдружие между добри и лоши мисли и чувства. Такова съдружие прави човека недоволен, внася дисхармония в живота му. Очи има човек, а е недоволен; уши има, нос, уста има, пак е недоволен; здраве има, пак е недоволен. Това показва нищетата на човека. Слаб ученик е човек. Всичко му е дадено, ала той не може да се ползува от него и не знае да се радва на богатството си. Цялата природа – минералите, растенията, животните работят за него. Трябва ли човек да бъде недоволен, когато всичко в света работи за него? Благата на природата човек възприема като светли мисли и чувства и се укрепва чрез тях. Никаква сила в света не може да победи човека, който се храни със светлината и топлината на своите мисли и чувства. В това е истинската работа. А тия, които работят, ще наследят Царството небесно.

 

"Блажени кротките, защото те ще наследят земята" (Мат. 5; 5). Не е казано, че силните ще наследят земята, но кротките, т.е. разумните, добрите, които са полезни на себе си и на своите ближни. Който е полезен на себе си, на своите ближни, полезен е и на Бога. Това значи кротък човек. Той работи за името Божие и за славата Му. Той работи за Царството Божие на земята. Той работи и за изпълнение на Божията воля. Кроткият разбира смисъла на живота. Като изпълнява Божията воля, човек работи за себе си. Като търси Царството Божие и Неговата Правда, човек работи за ближните си. Като слави Божието Име, човек работи за цялата вселена. Работете по този начин – за себе си, за ближния си и за цялата вселена, за да бъдете обиколени от добри и разумни същества, да придобиете блаженствате в живота.

 

Изпълнявайте Божията воля, за да бъдете здрави. Търсете Божието Царство и Неговата Правда, за да бъдете полезни на ближните си. Осветявайте Името на Бога, за да влезете във връзка с разумните и добри хора по света. Вън от тези неща човек остава странник и на този, и на онзи свят. Напишете в ума, в сърцето и във волята си, следните мисли: Искам да изпълня Божията воля, за да бъда здрав и полезен на себе си. Искам да намеря Божието Царство и Неговата Правда, за да бъда полезен на ближния си. Искам да осветя Името на Бога на земята, за да се свържа с всички добри, разумни и възвишени души по целия свят.

 

Запишете последната и най-важна мисъл: Без Истината не можете да изпълните Божията воля. Без Мъдростта, не можете да намерите Божието Царство и Неговата Правда. Без Любовта не можете да осветите Името на Бога.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...