Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС

 

Животните – радиоприематели и предаватели. Ориентирането у животните

 

Валтер Милс напоследък е изследвал електричеството в окото на животните и установил в него положително и отрицателно електричество. Положителното е в лещата, а отрицателното – в дъното на очната ябълка. Изследвано е електричеството и в ухото и пр.. Че способността за ориентиране у гълъба и другите животни не се дължи на зрението, това е очевидно. Гълъбът се забърква и не може да се ориентира, когато наближи някоя действуваща радиопредавателна станция. После, преди да отлетят в известно направление те правят предварително кръгове. Тия и тям подобни факти и множество други опити и наблюдения показват, че животните са радиоапарати – приемателни и предавателни. Тъй се обяснява тяхната способност за ориентиране.

 

Монт Еверест

 

Този най-висок връх на земята има височина 8882 метра – близо 9000 метра. Той е покрит с вечни снегове и ледници. На подобна височина атмосферното налягане е много малко – 200 милиметра. А въздухът е много разреден – кислородът е три пъти по-малко, отколкото на морското равнище. Поради това вдъхнатият въздух не може да достави достатъчно кислород на човека. Поради това уредниците на експедициите в Хималаите си носят апарати за изкуствено произвеждане на кислород. Някои експедиции стигнаха до 8000 метра. Пътуването е трудно, понеже МонтЕверест е съставен от стръмни склонове и бездни. По склоновете има грамадни пукнатини, широки по няколко метра и с неизмерима дълбочина. От друга страна постоянните ветрове са изгладили стените и това прави трудно изкачването по тях. Температурата е ниска, особено нощем. Една от най-големите пречки е рязката промяна на времето. Например, след няколко часово ясно и слънчево време, изведнъж се извива страшна снежна буря, опасна и със своите лавини.

 

Малари и Ирвин стигнаха на около 200 метра до върха, но не се върнаха.

 

Конфуций и Емерсон, № 11 и 12 от Библиотека "Безсмъртни мисли". Философът и религиозният Учител на "Империята на Средата", създателят на духовната и материална култура на далечния изток в древността – Конфуций; големият философ и духовен обновител – Емерсон , създател на духовното движение "Новият дух" в далечния запад – Америка, ето два духовни колоса, с които ни запознава сега Библ. Безсмъртни мисли. Излишно е да говорим за тия книги. Имената, чиито творби се разглеждат, говорят най-добре за себе си. Вечна Мъдрост, висш духовен живот и любов към истинско творчество на земята за съграждане на един съвършен живот, ето основната същина на тия два дивни свята, които ни изнася в тази книги най-смислената и изящна библиотека в България. Топло препоръчваме горните книги на нашите читатели.

 

Д-р Е. К.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...