Jump to content

ГОСПОДАР НА СЕБЕ СИ


Recommended Posts

ГОСПОДАР НА СЕБЕ СИ

 

Не искам да притежавам земно богатство, за да бъда господар. Тогава в действителност ще бъда роб, и тия, които ме познават, напразно ще се съблазняват.

 

Не искам да съм заобиколена със слуги, на които всеки миг да повелявам да изпълняват желанията ми. И тогава не ще съм господар, а роб на тия безкрайни малки и големи желания, и окръжаващите ми ще пазят да не чуя укорите и присмехите на устата им.

 

Но искам да управлявам лодка или кораб в разбунено море! Когато завилнее буря и ме завари на открито, да имам сили да запазя не само себе си, но и лодката, за да мога да доплувам до брега, за да мога да помогна и на други. Познавам изненадите от бурите в голямото житейско море, когато едно човешко същество може да слезе в тъмните морски бездни и после да бъде носено на гребена на висока вълна. Като кроткия Учител от Назарет да мога да кажа на това море: "млъкни и усмири се!"

 

Такъв господар аз искам да бъда! Искам да доживея тоя ден, когато, каквото разумно помисля – да стане, каквото справедливо пожелая – да имам, творец на собствената си съдба да бъда! Искам напълно да познавам себе си, да обходя обширното царство на моя дух, да владея вътрешното си богатство, над което нямат власт времето и животът и тогава да бъда на себе си господар!

 

S.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...