Jump to content

ВРЪЗКА МЕЖДУ ФАКТИТЕ - Г. ТАХЧИЕВ


Recommended Posts

Г. Тахчиев

ВРЪЗКА МЕЖДУ ФАКТИТЕ

Битието е една безконечна верига от факти, свързани причинно. И познанието е откриване причинната връзка между фактите. Илюзията е липса на правилна връзка между фактите. Себепознанието е чрез будно и изострено самонаблюдение откриване причинната връзка между фактите в мисленето, в чувствуването и в постъпките, при която връзка опознаваме естеството на нашата личност и законите, на които почива нейното развитие.

Връзката между фактите е единственият път, който води към реално познание и всестранен успех.

В природата царува непрекъсната връзка между фактите и когато намерим тази връзка, ние виждаме в нея целесъобразност, величие и красота.

Когато правим разумна връзка между фактите в мислите, чувството и постъпките, ние правилно градим живота си, нашето развитие върви с ритъма на природата.

Любовта е единственото най-важно условие, при което съзнанието се подготвя да прави връзка между фактите. При нея нашата чувствителност се пробужда до максимум. Тя е и микроскоп и телескоп и пред нейния поглед ни един факт не може да остане незабелязан. И при тази очевидност на последователното течение на фактите ние лесно можем да открием тяхната причинна зависимост, а като следствие от това ние имаме пълна представа за действителността.

В присъствието на любовта човек става ясновидец и за едва доловимите отношения на другите към него и обратно.

Като правим връзка между фактите, ние откриваме природните закони в различните области на живота, а свързани причинно, тези закони дават законите на съвършената и абсолютна нравственост.

Това свързване на познанията на всички истини в едно цяло и тяхното използуване за правилното развитие на личността и обществата е задача на окултната наука.

Целта на човешкото развитие е да се достигне до познанието на законите на последователния ред на фактите, както са дадени в природата и да се следва техния път; да се съгласува човешката воля с природните закони, с природната воля. Това постижение на човека наричаме съвършенство, сливане с цялото — освобождение, за което говорят всички мистици в света.

Мъдрецът е мъдрец. защото разбира връзката между фактите и живее в реалността.

Всяко страдание, всяка несполука, е един мощен глас на природата, който казва, че не проумяваме връзката между фактите и сме далече от истината.

Когато нанасяме обиди на ближните, ние не познаваме закона на общуването.

Който люби той познава истината. Чрез свързване на фактите приложено в света на чувствата, в света на мислите и постъпките, ние ще постигнем съвършенство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...